Find din rejse til Afrika her:

 

31

jul

Zanzibars køkken: Ren madglæde og dugfriske råvarer

På Zanzibar venter et væld af madoplevelser. Køkkenet her er et sandt overflødighedshorn af eksotiske krydderier, tropiske frugter, sprøde grøntsager og lækkerier fra det Indiske Ocean. Et mekka for madentusiaster. Det særlige ved maden på Zanzibar er nemlig, at råvarerne kommer direkte fra havet, landbruget eller markedet. De lokale swahiliretter er en oplevelse, dine smagsløg aldrig vil glemme.

 

Ligesom befolkningen er køkkenet på Zanzibar et mix af indiske, arabiske og afrikanske traditioner. Det er den, fordi arabiske, indiske og europæiske handelsmænd gennem århundreder kom til øen for at spinde guld på slaver, elfenben og krydderinelliker. Produktionen af krydderier og urter blev introduceret af portugisiske handelsmænd i 1600-tallet. I dag hører slavehandel og elfenben gudskelov til fortiden. Men krydderier udgør stadig en stor del af Zanzibars eksport. Øen er derfor kendt som ’Spice Island’, på dansk ’Krydderiøen’.

 

Maden på Zanzibar er desuden et paradis for dig, der elsker vegetariske retter. Hvis ikke du er vegetar, så fortvivl ikke. Køkkenet byder også på masser af friskslagtet kvæg og høns.

 

Krydderier, frugt og grønt på Zanzibar

 

 

Zanzibar er en frodig ø med et enestående klima, der gør det muligt at dyrke mange af de krydderier, frugter og grøntsager, som vi kender herhjemme fra supermarkedet.

 

De skønne omgivelser på øen gør det muligt at dyrke alt fra chili, sort peber, nelliker, muskatnød, gurkemeje og ingefær til sød vanilje, kanel, citrongræs og meget mere. Uanset om man er madentusiast eller bare nysgerrig på, hvordan de små krydderibreve fra supermarkedet bliver til, er det en fantastisk, eksotisk oplevelse at besøge de store krydderiplantager og opleve, hvordan krydderierne vokser og dyrkes. Det kan man gøre på de mange ’Spice Tours’, på dansk ’krydderisafarier’. Her får man lov til at plukke peber og vanilje fra de store klaser på grønne buske, eller plukke røde muskatnødder. Duft, mærk og smag på de friske, rene, råvarer, alt imens den lokale guide fortæller om høsten og de fascinerende processer, der gør krydderierne klar til salg og brug. Nyd den friske, økologiske smag og sammenlign det med smagen fra de forarbejdede krydderier, du kender hjemmefra. Guiderne vil endvidere fortælle, hvordan de lokale også bruger krydderierne som lægemidler til at kurere mange sygdomme, og hvordan de udvinder farven til tøj og kosmetik.

 

 

Udover krydderierne er Zanzibar et overflødighedshorn af alverdens tropiske frugter. Her findes store, saftfulde appelsiner, ananas, papajaer, mangoer, kokosnødder, avokadoer, jackfrugt, stjernefrugter og mange, mange flere. Saftige frugter, der får tænderne på enhver til at løbe i vand. Her findes også rigtig mange store frugtplantager, som man som turist kan besøge, typisk kombineret med en ’spice tour’. Her kan du se de store frugter vokse på grønne, frodige træer, buske og palmer. Dufte, røre og smage de tropiske frugter, mens en lokal guide fortæller, hvordan frugterne vokser og høstes.

 

Turene afsluttes typisk med en traditionel, velkrydret swahili frokost, og efterfølgende er der mulighed for at købe friskpakkede krydderier, frisk frugt og grønt.

 

Der vokser naturligvis også mange andre tropiske afgrøder i det varme og fugtige klima, såsom tomater, majs, kartofler, kakaobønner, brune ris, peanuts og dadler. Man skal i øvrigt være opmærksom på, at det kræver en guide for at komme ind på de mange plantager.

 

Frisk fisk på Zanzibar: Alt godt fra Det Indiske Ocean

 

 

Udover krydderi, frugt og grønt, bugner det af lækkerier fra Det Indiske Ocean. Fisk og skaldyr er naturligvis en af hovedingredienserne i madlavningen på Zanzibar. De lokale fiskere er ude på havet dag og nat, hvor de fisker efter hummer, krabber, fisk og blæksprutter. Dagens fangst sælges på de lokale markeder, og serveres typisk til frokost eller aftensmad samme dag. På de fleste restauranter vil du desuden finde ’Catch of the day’ på menukortet.

 

 

Hvis du kunne tænke dig at besøge et rigtigt hyggeligt fiskermiljø, kan vi varmt anbefale dig at besøge byen Matemwe. En lille fiskerlandsby, hvor det vrimler med fiskemarkeder. En stor oplevelse, hvis du har mod på at bevæge dig ind i den kraftige duft af frisk fisk, skaldyr og blæksprutter. Der er også gode muligheder for at smage lokale fiske- og skaldyrsretter under palmerne på de kridhvide sandstrande. I det hele taget er Matemwe en skøn by med masser af afslapning og frisk fisk på menuen.

 

Fødevaremarkeder: Friske råvarer

 

 

Mange af de lækre råvarer sælges på markeder rundt omkring i byerne, hvor de lokale handler ind til den daglige madlavning. I Stone Town finder man Zanzibars største marked, Darajani. Udover tøj, sko og mobiltelefoner, findes her en hel sektion med masser af frisk frugt, grøntsager, krydderier, kød og fisk. Et sansebombardement af dufte, smukke farver og friske råvarer. Det er en god idé at komme tidligt, før det bliver for varmt, mens råvarerne stadig er helt friske, og før der kommer for mange mennesker. De daglige indkøb kan med stor fordel afsluttes med en kold kenyansk Tusker øl i solen eller en kop kaffe i skyggen, hvor du kan suge den lokale stemning til dig.

 

 

 

Desuden kan vi varmt anbefale at tage et madlavningskursus. Zanzibar tilbyder nemlig mange madlavningskurser i Zanzibars traditionelle køkken. Her kan du omsætte de friske råvarer til en lækker traditionel Swahiliret i samarbejde med en lokal kogekone. De lokale swahiliretter består typisk af grillet fisk, skaldyr, blæksprutter, serveret med velkrydret ris, frugt og kokos.

 

Hvis man er lidt mere mageligt anlagt findes der mange gode restauranter med traditionelle swahiliretter. Særligt i Stone Town findes der nogle af øens bedste. Prøv den populære restaurant Archipelago, som serverer simple retter af friske råvarer. Eller besøg gadekøkkenerne i Forodhani Gardens, som ligger lige ved siden af. Måske kender du konceptet streetfood hjemmefra? Her finder du helt autentisk streetfood og gadekøkkener i deres oprindelige form. Nap en pizza, grillede majs eller en wrap med kylling, grøntsager, æg og ost sammen med en kold Tusker øl. Vi kan også varmt anbefale dig at prøve den etiopiske nationalret ’injera’ på Abyssinian Maritim Ethiopian Traditional Restaurant. Retten består af tynde madbrød, krydret kødsauce med en pure af kikærter, linser, hvidløg og chili. Der er også et stort udvalg af vegetarretter.

 

 

Dette var et lille indblik i nogle af de lækre madoplevelser, du finder på Zanzibar. Du kan læse mere om vores rejser til Zanzibar her. Du er også meget velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker en skræddersyet rejse med fokus på Zanzibars køkken og madoplevelser.

 

Se rejseforslag til Zanzibar

 

Skræddersyede rejser med erfaring siden 1988!

Hvis du har helt særlige ønsker til din rejse, hjælper vi dig gerne med at skræddersy lige netop den ferie, du og din familie drømmer om. Hos os har kundetilfredshed højeste prioritet, og vi gør vores ypperste for at du får rejsen, du aldrig glemmer.

+45 6075 6075

Einar

Nana

Mathias