Find din rejse til Afrika her:

 

Afrikansk fingermad

3

dec

Tanzanias madkultur: Det her er godt at vide

Maden i Tanzania er enkel, men meget velsmagende. Retter består hovedsageligt af kulhydrater og masser af stivelse (tænk ris, spaghetti, kartofler, salte bananer og brød), med lejlighedsvis kød og grøntsager ved siden af. Krydderier er ikke så fremtrædende, som kunne forestille sig, der i Østafrika, og næsten ingen mad er krydret tilberedt – selvom pili-pili sauce (chili) er let tilgængelig som krydderi. Friske frugter og grøntsager er i overflod på hvert gadehjørne, og store udendørs markeder er stadig en stor del af kulturen. Det bedste af det hele er, at lokale retter er utroligt overkommelige, og mange måltider koster kun 1 – 2 USD for en stor portion.

 

Tanzanias nationalret er en majsmelsgrød kendt som ugali. Den minder om kartoffelmos, men har konsistensen af daggammel trylledej. Alene er det næsten smagløst, så det er ofte parret med sauce sammen med grøntsager, bønner eller kød. Selvom det meste af maden i Tanzania spises med redskaber, spises ugali næsten ALTID med hænderne, hvor det er almindeligt at mose majsmelet til kugler, før de dyppes i en sovslignende gryderet. En anden lokal favorit er kuku (kylling) serveret med sauteret spinat, en tynd tomatbaseret sauce og ledsaget af pommes frites, ris, ugali eller chapati (et indisk-lignende tortillabrød).

 

Wali maharage (ris med bønner) er en populær basisvare blandt lokalbefolkningen, som normalt serveres med sauteret spinat eller kål. En af vores personlige favoritter er den lokale ret chips mayai, som i bund og grund er en pommes frites omelet med lidt kål. Chips mayai er god som både morgenmad, frokost, middag eller en sen aften snack.

 

Af drikkevarer vil man ofte blive tilbudt chai, som er te. Dette kan tage form af almindelig krydret chai eller chai maziwa, som er chai med mælk og sukker. Sukker bruges rigeligt, og hvis chaien er blevet tilberedt til dig, kan du forvente, at en hel kop sukker er blevet tilføjet i koppen… i bund og grund har vi ikke noget problem med dette. Vi er jo i Tanzania. Sodavand er en anden almindelige drik til måltider, hvor Coca Cola, Sprite og Fanta dominerer markedet. I mindre landsbyer vil folk nogle gange sælge hjemmelavet brød og juice direkte ud af deres hjem. Vi kan naturligvis ikke bevidne om hygiejnen af ​​hjemmelavet juice, men det er alligevel her fra, at vi har fundet den bedste iskolde avocado/mango/passion juice blanding på planeten. For ikke at nævne, den mama, som vi har købt juice fra genbruger, returnerede flasker – yay bæredygtighed!

 

Madkulturen i Tanzania er også noget, der er værd at nævne. Når vi har spist med en lokal familie, som vi ynder at gøre så ofte som muligt, har vi lært at forvente at få serveret portioner af overvældende størrelse. At være stor i omkreds er respekteret, da det viser, at du har rigdom, så de lokale vil ofte gøre deres bedste for at fede én op med et væld af solid mad. Selvom morgenmaden måske ofte blot vil bestå af flere skiver brød og smør, kan frokost og aftensmad være et bjerg af ris med bønner, banangryderet, gedekød og spinat. Selv efter at du har formået at spise så meget, som du overhovedet orker, sørger lokale mamas for at genopfylde din tallerken, lige så meget – hvis ikke mere – som før.

 

I modsætning til vestlig etikette er det høfligt at efterlade en lille mængde mad på din tallerken i stedet for at slikke den ren for at vise, at du er tilfreds. En tom tallerken betyder, at du stadig er sulten, og du kan forvente at få serveret endnu en portion ris, hvis du begår denne fejl. “Nimeshiba”, swahili for ‘jeg er mæt” er populær sætning, at lære, men du vil måske stadig have behov for at argumentere for, om du nu virkelig er mæt.

 

Vi tror virkelig på, at mad er vejen frem for at opleve en ny kultur. Ved at prøve nye ting og spise, som de lokale gør, kan det give mulighed for ikke kun at smage eksotisk etnisk køkken, men også at få nye venner. Går du ind imellem ud om de turistiske madsteder, vil man ofte pludselig befinde sig i en samtale med andre lokale – de får en chance for at øve engelsk, og du lærer nogle gloser swahili. Der er ingen hastværk i den tanzaniske fødevareindustri, og hurtig service er ikke-eksisterende, men hvis du lærer at omfavne det langsomme tempo og tage dig tid til at nyde dine måltider og interagere med andre, vil du indse, at det kan være en god idé at finde et lokalt måltid.

 

 

 

 

Flere spændende indlæg på rejsebloggen

Skræddersyede rejser med erfaring siden 1988!

Hvis du har helt særlige ønsker til din rejse, hjælper vi dig gerne med at skræddersy lige netop den ferie, du og din familie drømmer om. Hos os har kundetilfredshed højeste prioritet, og vi gør vores ypperste for at du får rejsen, du aldrig glemmer.

+45 6075 6075

Einar

Nana

Mathias

Trustpilot