Find din rejse til Afrika her:

 

Handicap, safari, masai

5

nov

Safari for handicappede i Afrika

Kan det nu passe, at der finde safari for handicappede? En safari i Afrika står højt på mange folks ønskeliste, men desværre bliver safarier ofte portrætteret som en aktivitet for folk med fuldt funktionsdygtige og raske kroppe. Dog er safarier og andre aktiviteter for handicappede og folk med begrænsede mobilitet et voksende marked, og der er flere muligheder nu end nogensinde før. Hvis du er en rejsende med særlige behov eller et familiemedlem eller en ledsager på turen, er der nogle ting, der er gode at overveje før og under rejsen. Vi har samlet en række vigtige informationer om og gode tips til at tage på safari i Afrika som handicappet.

 

 

 

Tips til en afrikansk safari for handicappede

 

 

Vurdér dine behov

 

Ikke alle handicappede eller rejsende med en funktionsnedsættelse har samme behov, og det er vigtigt at være klar over den individuelle situation, når du planlægger din kommende safarirejse. Rejsende med begrænset mobilitet har eksempelvis ikke de samme krav som folk, der har et syns- eller hørehandicap. Hos Rickshaw kan vi skræddersy din rejse, så den imødekommer de behov, der er nødvendige, for at rejsen bliver en succes. Du er afsted i din egen safaribil med din egen, private guide, så rejsen kan gennemføres i dit eget tempo. 

 

For rejsende med begrænset mobilitet eller en funktionsnedsættelse, er der en bred vifte af muligheder, der kan imødekomme den enkeltes behov. Det er uanset, om du har brug for en stok, rollator eller kørestol, eller om du sidder permanent i en elektrisk kørestol. Når du planlægger din rejse, er det vigtigt, at du får den helt rette indkvartering under rejsen. Bilen, du er på safari i, er mulig at få med en hydraulisk lift, hvilket er gavnligt i mange forskellige situationer. Desuden har mange biler et låsesystem, der tillader rejsende at blive siddende i kørestolen under rejsen. Det er i mange tilfælde muligt at få en personlig hjælper med til de rejsende, som har specifikke medicinske behov.

 

For rejsende med ekstremt nedsat mobilitet, er det især vigtigt at imødekomme behovene for hygiejne og søvn. Faciliteterne er som regel primitive under en safari. Ofte skal badet tilpasses til de nye forhold, og det kræver en smule fleksibilitet. Dog findes der hoteller og lodges, som har særlige handicapvenlige badeværelser. Bliver du indkvarteret på et mere sparsommeligt hotel, kan et siddende bad eller en overfladisk vask være den eneste mulighed. Rejsende med en funktionsnedsættelse kan også have udfordringer i forhold til tryksår. Dette er endnu en grund til at være omhyggelig med valget af indkvartering, da der kan være behov for puder eller særlige madrasser. 

 

 

Folk med et synshandicap

 

Eftersom en traditionel safari er meget visuelt orienteret, har synshandicappede helt unikke behov, som skal imødekommes. Her forsøger guiderne at inddrage andre sanser til at give aspekter af den oplevelse, de ellers ville gå glip af. Denne type af safari er ofte anderledes fra en normal safari, men med guidens hjælp kan man stadig skabe en uforglemmelig safarioplevelse. Guiderne er dygtige til at beskrive dyrene i detaljer og male et billede af omgivelserne. Der er flere gange under en safari mulighed for at stige ud af bilen, og når det er muligt, kan den rejsende røre og dufte til omgivelser for at forstærke oplevelsen. Faktisk får synshandicappede ofte en mere holistisk safarioplevelse end rejsende, der bruger synet.

 

Det er vigtigt at nævne brugen af førerhunde. For at undgå smitte af sygdomme mellem dyr (og mennesker), er det ikke tilladt at medbringe udefrakommende dyr i nationalparkerne, herunder førerhunde. De udgør en fare for at tiltrække rovdyr, og mange personer er desuden ikke meget for at tage dyrene med på en lang, interkontinental flyvning. Dog er en førerhund ikke nødvendig på en safarirejse. Hvis folk med et synshandicap lytter til guiden og har en ledsager med på turen, er det ligeså sikkert at være på safari, som det er at være derhjemme.

 

 

Folk med et hørehandicap

 

Døve eller folk med et hørehandicap har også særlige behov, som bør overvejes. Det er i nogle tilfælde muligt at arrangere hjælp fra en lokal tegnsprogstolk, dog kan det være en omkostningsfuld affære og en svær service at få fat i. Eftersom de fleste ofte tager på safari med familie eller venner, er den bedste og mest økonomiske løsning, at de fungerer som tolk. Til forskel fra folk med et synshandicap, har de hørehandicappede synet til rådighed, og det er en utrolig gavnlig sans under en safari.

 

 

Andre handicap og særlige behov

 

Særlige forhold kan endda udformes for folk med andre behov, som til folk, der skal have en iltflaske med eller sågar folk, der er i dialyse. Her er det muligt at facilitere folk i de rette rammer og tilbyde en unik safarioplevelse. Det er muligt at arrangere safarien i nærheden af dialysecentre i eksempelvis Sydafrika, der er et afrikansk land, hvor kvaliteten på hospitaler og behandlingen er mere eller mindre den samme som i Danmark.

 

For mange folk, handicappede eller ej, er det essentielt at have en form for assistance på destinationen. Det gælder uanset, om du rejser alene eller med ledsager i form af familie eller venner. Det kan være en stor fordel at have lokale til at hjælpe med diverse arrangementer og de mange bureaukratiske problemer, du let kan støde ind i. Hvis du rejser til et land, hvor engelsk ikke er særlig udbredt, kan guiden fungere som tolk. Der kan dog være lidt udfordringer i den forbindelse, hovedsageligt fordi du ikke altid kender din guide på forhånd. Det er vigtigt at få talt om så mange af udfordringerne som muligt inden rejsen, så du har klargjort, hvad du forventer af din guide. 

 

Det er vigtigt, at alle samarbejdspartnere, ligefra flyselskabet til turoperatører, er klar over dine særlige behov. Dette er især vigtigt for folk med en funktionsnedsættelse og er i særdeleshed vigtigt på de internationale flyvninger, grundet den lange flyvetid. Det er desuden vigtigt, at du medbringer alle de nødvendige ejendele til rejsen. Det kan eksempelvis være redskaber og værktøj til en kørestol eller det rigtige udstyr til et kateter, eftersom adgang til hospitaler og klinikker og kvaliteten heraf sjældent er af samme standard som herhjemme. Medicin skal være mærket med navn og relevant information, og det er altid en god idé at medbringe en kopi af din recept hjemmefra. Pak altid den mest nødvendige medicin i din håndbagagge i tilfælde af mistet bagage.

 

 

Safarioplevelsen

 

Løve, safari, Kenya

 

Nu hvor du ved, hvad du kan forvente af en handicaprejse, hvad er en safari så egentlig for en størrelse? Uanset længden eller destinationen for din safari, er de fleste safarirejser bygget ud fra samme skelet.

 

De fleste safarier begynder på rejsens første hele dag, da det er den aktivitet, de fleste er ivrige efter at komme i gang med. De fleste er trætte efter en lang rejse, og derfor bruges den første dag som ofte på at lande og slappe af på hotellet. Indkvartering og mad kommer an på arrangementet på rejsen, men generelt købes rejsen med tre måltider om dagen, hvor drikkevarer tilkøbes.

 

På lodgene er der ofte et bestemt tidspunkt, hvor strømmen slukkes. Det skyldes, at mange lodges kører på en generator, der er dyr at holde kørende i døgndrift, og som desuden går imod den grønne oplevelse, som mange rejsende ønsker. Hvis lyset slukkes kl. 22, skal du være på værelset til den tid og have klaret din aftenrutine inden da. Det er hvertfald mest hensigtsmæssigt. Det er især relevant at huske på for rejsende med et handicap, der kan have brug for en smule mere tid til aftenrutinerne. Desuden udgør ”udgangsforbuddet” en sikkerhed i og med, at parkens dyr har fri adgang til lodgen. Da nogle dyr er mere aktive om natten, er det mest sikkert at være på værelset.

 

Handicap, safari

 

Safariturene starter som oftest tidligt om morgenen mellem kl. 6 og 6.30, dog kan det arrangeres efter dine ønsker og behov. Grunden til den tidlige afgang er, at dyrene er mere aktive tidligt på dagen, hvor der endnu ikke er for varmt. Morgenturen tager som regel et par timer, men dette kan også tilrettelægges efter dine behov. Du får som oftest serveret morgenmaden inden safarien og frokosten efter. Det er også muligt at få morgenmaden eller frokosten med i bilen i en lille madpakke. Det er nogle gange tilfældet, at skulle på to safariture på en dag for at undgå de høje temperaturer midt på dagen. Den anden tur ligger om eftermiddagen og varer indtil solnedgang.

 

Ovenstående information er med udgangspunkt i, at du skal på safari i én park. Mange safarirejser går til flere parker, og det gør, at du muligvis starter dagen i én park og får frokost i en anden park.

 

Safari, solnedgang, Kenya

 

 

Lokal og international support for rejsende med et handicap

 

Handicaprejse lufthavn

 

For enhver rejsende er det vigtigt at huske på, at man er gæst i et fremmed land, og at det er nødvendigt at tilpasse sig den lokale tur. Har du brug for hjælp, er den danske ambassade eller konsulatet i landet din bedste ven. I nogle tilfælde kan de dog ikke hjælpe, og det kan lede til stor frustration. Inden du rejser, er det vigtigt at finde informationerne til ambassaden eller konsulatet. Sørg altid for at have kopier af dit pas på dig, i tilfælde af at du mister dit pas. Det er også altid en god idé at tage en kopi af flybilletter og andre vigtige papirer.

 

Ovenstående skal ikke tage rejselysten fra dig, men det er vigtigt at huske på, at der ofte er begrænset hjælp til udenlandske turister og handicappede i udviklingslande. Supporten i Sydafrika er generelt en smule bedre end i andre afrikanske lande, men det er stadig ikke helt optimalt. Den bedste måde at beskytte dig selv på er ved at undersøge forholdene først og vælge at rejse med turoperatører, der får gode anbefalinger og er online tilgængelige. Vær ikke afhængig af informationen du har fået fra andre, men undersøg forholdene selv.

 

 

Valg af hoteller og lodges

 

Handicap, Kenya

 

Valg af safarilodge kan være et af de vigtigste aspekter af rejsen. Rejsende har selvfølgelig forskellige ønsker og forventninger til indkvarteringen, og det er vigtigt at finde noget, der imødekommer disse.

 

Indkvarteringsmuligheder findes i forskellige standarder og prisklasser. Indkvarteringen findes som en rustik og autentisk oplevelse i telt midt ude i naturen. Den kan også fås som en mere luksuriøs udgave, hvor der er kælet for detaljerne og komforten. Dog er terræn og tilgængelighed ofte den største bekymring blandt rejsende med funktionsnedsættelse. Kørestolens manøvredygtighed og sengens højde er to ting, som du skal huske at tage højde for, når du planlægger rejsen.

 

Som tidligere nævnt bruger mange lodges en generator, som er slukket i løbet af døgnet. Det er vigtigt at planlægge sig ud af tidspunktet, hvor generatoren er slukket, hvis du bruger en elektronisk kørestol eller lignende. Du kan bruge strømmen fra generatoren til at oplade batterier, men husk at medbringe en adapter, der er kompatibel med det, der skal oplades.

 

Handicaptoilet, Kenya

 

Toilet- og badefaciliteter er som tidligere nævnt en anden udfordring for rejsende med et handicap. Selvom det for mange ikke virker som det største problem, kan det virkelig gøre en stor forskel for bekvemmeligheden under rejsen. Bademulighederne er ofte primitive, og består som regel af et såkaldt ”bucket shower”, som er vand, der hældes i en spand, hvorefter det er klar til brug.

 

Selvom forholdene er primitive, er faciliteterne klar til at blive brugt i dit telt, så du ikke skal udenfor om natten. Safarilodges har ofte mere traditionelle faciliteter, som et almindeligt toilet og en brusekabine med brusehoved. Dog kan adgangen til varmt vand til tider være begrænset. Igen, hvis du ønsker en helt særlig facilitet, så sørg for at forespørg på det, når rejsen planlægges. På den måde kan vi bedst muligt imødekomme dine behov.

 

 

Tips og gode råd til udstyr

 

Handicap

 

Det nødvendige udstyr og forsyninger til en handicaprejse, varierer fra person til person. Ved at få vurderet dine behov inden rejsen, kan vi imødekomme de ting, du måtte få brug for under rejsen. Det er altid at foretrække at medbringe eget udstyr hjemmefra, der er velkendt og komfortabelt. Det kræver en del mere viden at låne udstyr fra lodgen eller en anden udbyder i landet.

 

Der findes mange nyttige produkter for handicappede og folk med en funktionsnedsættelse. En god ting at medbringe uanset om du er handicappet eller ej, er en rejsetaske. Der findes rejsetasker, der er særligt udviklede til rejsende med et handicap, og som har et stort, lettilgængeligt lynlåsrum, hvori du kan opbevare pas, penge og vigtige dokumenter.

 

For de, som ikke har adgang til en kørestol på destinationen, findes der transportable kørestole. Kørestolene kommer i en taske og er særdeles lettere i vægt end den stationære kørestol derhjemme. Tasken med kørestolen kan bæres over skulderen og er derfor let at have med rundt. Transportable stole til badet kan også være værd at investere i. Eftersom badeforholdene ofte er primitive, er de transportable stole designet til at gøre badet noget nemmere og mere komfortabelt.

 

 

Læs mere om vores handicaprejser til Afrika og lad dig inspirere til dit eget safarieventyr under varme himmelstrøg.

 

Flere spændende indlæg på rejsebloggen

Skræddersyede rejser med erfaring siden 1988!

Hvis du har helt særlige ønsker til din rejse, hjælper vi dig gerne med at skræddersy lige netop den ferie, du og din familie drømmer om. Hos os har kundetilfredshed højeste prioritet, og vi gør vores ypperste for at du får rejsen, du aldrig glemmer.

+45 6075 6075

Einar

Nana

Mathias