Find din rejse til Afrika her:

 

2

maj

Fulani: Vestafrikas Nomadefolk

Fulani, en af Benins unikke stammer

Det Vestafrikanske land Benin er en nation med en fantastisk kulturel forskellighed på grund af de mange stammer, som bor der. At opleve de forskellige etniske grupper hører absolut også til nogle af de store oplevelser på en rundrejse i Benin. Det er fascinerende på helt tæt hold at se mangfoldigheden blandt Benins 13 millioner indbyggere, fra Fon stammen i det sydlige Benin til Bariba folket i de bjergrige nordlige egne.

 

En stamme som er særligt interessant at stifte bekendtskab med er Fulani-stammen. De er meget iøjnefaldende med deres smukke karakteristiske ansigtstræk, og er ofte blevet beundret for deres skønhed. Det er et nomadefolk man møder mange steder i Benin og de lever typisk et spartansk liv, hvor de finder glæde i en beskeden livsstil.

 

 

Fulanifolkets tidlige historie

Fulani-stammen kommer oprindeligt fra det gamle Egypten. Flere arkæologer har deres egne teorier om hvorledes Fulani folket har migreret på tværs af det afrikanske kontinent. Ifølge den franske historiker André Arcin er Fulani stammen migreret fra den nordlige del af Sahara til det sydlige Marokko. Tauxier, En anden historiker, foreslår at de har migreret fra deres hjemstavn i Egypten via de antikke veje i Algeriet år 600 før vores tidsregning. Man har udelukket at de krydsede Sahara. Det barske ørkenklima i Sahara på det tidspunkt migrationen fandt sted, var alt for hårdfør for en stamme, hvis primære livsgrundlag er kvægopdræt. Det menes, at de nåde Senegalfloden under den første migration fra øst mod vest i det 8. århundrede. Flere samfund blev efterfølgende dannet ved senere migrationer, og der findes nu enklaver af Fulani-stammen så forskellige steder som Mali, det centrale Guinea og i Benin.

 

Nomadesamfundets traditioner

Fulani-folket er kendetegnet ved en nøjsom tilværelse samt en udpræget evne til at tilpasse sig det omkringliggende miljø. Selv når de, som nomader skifter område, formår de at bibeholde deres traditionelle levevis. Stammen er kendt for ikke at indgå ægteskaber med udefrakommende og rollen som overhoved går i arv blandt mændene. Først når stammens ældste dør, går rollen som overhoved videre til næste generation. Til trods for at de fleste i stammen er muslimer behøver kvinder ikke bære slør. Derudover kan kvinderne gifte sig og blive skilt uden nødvendigvis at skulle følge den muslimske tradition, hvor en enke ofte gifter sig med den afdøde mands bror. Det første ægteskab indgås som regel når kvinden er 21 og er typisk et ægteskab sat i stand af brudens familie. Enker kan gifte sig igen og skilsmisser kan også forekomme, eksempelvis, hvis blot ægteparret er blevet enige om at gå hver til sit. Fulanier kan blive skilt flere gange og det er ikke unormalt at have 2-3 ægteskaber livet igennem. Lige så traditionsbundne som de er, ligeså moderne er de tilsyneladende når det kommer til ægteskaber.

 

Blandt Fulani-folket går både mænd og kvinder meget op i deres udseende og de pryder sig med make-up og smukke klæder. De hviler i sig selv og lever ikke for at imponere, men møder man en Fulani så mærker man øjeblikkeligt deres stolthed. Både kvinder og mænd praktiserer at udsmykke deres ansigt med ar og tatoveringer. Kvinderne tatoverer deres læber som et skønhedsritual. Til tandbørstning benytter de grene som har en naturligt blegende effekt for at rense deres tænder og holde dem hvide. Mænd bærer turban eller fletter deres hår og dekorer det med smukke udsmykninger. Kvinderne har normalt flettet hår udsmykket med smukke ornamenter. De er venlige, imødekommende og du kan altid kende en Fulani på deres venlige smil.

 

 

Fulani-stammen i Benin

I Benin kaldes nomadefolket også Peulh og de har bosat sig i forskellige dele af landet. De vandrer ofte med deres kvæg og er derfor ikke stedbundne, men de har dog landsbyer hvor man kan møde dem. De slår sig ned i områder, hvor der er ledige græsarealer, så de kan leve af at opdrætte og sælge deres kvæg. De største fulani-samfund i det nordlige Benin findes i Atakora og Borgou-regionerne. I de sydlige egne kan man blandt andet støde på dem i Bohicon og Abomey. Der er små regionale forskelle i deres levevis mellem de nordlige og sydlige egne. Hvor de i det nordlige Benin lever af at opdrætte kvæg, så er der ikke så mange græsarealer i det sydlige Benin. Derfor lever de her primært af at handle med kvæg og de bliver ofte forretningsmænd. De fremstiller ligeledes kunsthåndværk så som smykker, håndtasker, tøj, kurveflet og meget mere. Det er en stamme du absolut må stifte bekendtskab med på en rejse til Benin.

 

Se rejseforslag til Vestafrika

 

 

Skræddersyede rejser med erfaring siden 1988!

Hvis du har helt særlige ønsker til din rejse, hjælper vi dig gerne med at skræddersy lige netop den ferie, du og din familie drømmer om. Hos os har kundetilfredshed højeste prioritet, og vi gør vores ypperste for at du får rejsen, du aldrig glemmer.

+45 6075 6075

Einar

Nana

Mathias