Find din rejse til Afrika her:

Rejser til Senegal

Rejs til Senegal med Rickshaw

 

Senegal er en autentisk og nærmest uberørt del af Afrika. Landet byder på smuk natur og sprudlende kulturliv. Her findes alt fra indbydende strande til ørken, regnskov, floddeltaer og mangroveskove.

 
Som tidligere fransk koloni er landet er en kulturel smeltedigel af afrikanske og vesteuropæiske traditioner. Besøg den livlige hovedstad Dakar; Et sammensurium af pulserende markeder, glitrende natteliv, lækre jazztoner og afrikanske rytmer. I Saint-Louis er tempoet langsomt. Her kan du opleve arkitektoniske perler fra den franske kolonitid.

 
I Senegal bliver du mødt med smil og mærker straks den lokale gæstfrihed. Lad dig inspirere af vores rejseforslag til Senegal og læs mere om landet nedenfor.

Kort

 

Senegal er et vestafrikansk land, der ligger på atlanterhavskysten og grænser op mod Mauretanien, Mali, Gambia, Guinea og Guinea Bissau. Et land på 196.190 km2 med knap 14 millioner indbyggere. Det officielle sprog er fransk, men der tales også de vestafrikanske nationalsprog wolof, fulani, serer, diola og flere.

Oplevelser

 

Oplev vestafrikanske Senegal

Rejser til Senegal er ensbetydende med afrikanske kulturoplevelser i den helt store stil. Senegal har markeret sig på verdenskortet med det kulturelle og pulserende liv i Dakar, kolonihistorien i Saint Louis og på Ilee de Goré, jazz og mbalax, farverige festivaler og ikke mindst det åbne og imødekommende folk. Senegal er et politisk stabilt land med jævn økonomisk vækst, og er et af de mest toneangivende lande i Vestafrika.

 

Udover bylivet byder landet på mange smukke landskaber. Tag en sejltur på Casamance-floden og oplev det traditionelle liv udspille sig langs bredden. Længere mod nord strækker de smukke sandklitter sig op i Lampoul-ørkenen og giver udsyn over Saharas uendelige sandhav, som strækker sig på tværs af det afrikanske kontinent. Du kan også nyde omgivelserne ved den smukke atlanterhavskyst, hvor du blandt andet kan tilbringe et par dage i turistbyen Saly og Cape Skirring, der er populær blandt strandgæster.

 

Senegal er en skøn rejsedestination for dig, der er interesseret i det autentiske Afrika, kolonihistorie, smuk natur, afrikansk jazz og farverige festivaler.

 

Senegals historie

Senegal var et af de mange vestafrikanske lande, der blev koloniseret af europæerne i begyndelsen af 1600-tallet. Portugisiske handelsmænd anlagde som de første handelsforter langs den vestafrikanske kyst. I Senegal grundlagde de først en handelsstation på den lille ø Ilee de Goré, der ligger ud for hovedstaden Dakar. Efterfølgende anlagde franskmændene en handelsstation på Ndar i havnebyen Saint-Louis. Senegal og de øvrige vestafrikanske lande var særdeles attraktive for de europæiske handelsmænd, da landet lå strategisk godt placeret i forhold til trekantshandlen mellem Afrika, Amerika og Europa. Handlen med slaver, guld og andre råvarer.

 

Handelsforterne var skiftevis under fransk og britisk herredømme. I 1659 blev Senegal officielt en fransk koloni og Saint Louis blev hovedstad for Fransk Vestafrika. Frankrig forbød slavehandelen i 1848 og i 1960 opnåede Senegal fuld selvstændighed.

Gorée i Senegal
Gorée i Senegal

Hovedstaden Dakar

Dakar er det politiske, kunstneriske og intellektuelle centrum i Vestafrika. En livlig hovedstad fyldt med kontraster. Hestetrukne vogne og trafikerede veje. Elegante kvinder i smukke klæder og travle forretningsfolk. En slentretur gennem hovedstaden er et samsurium af sanseindtryk. Hen på aftenen og natten summer det af jazz. Her findes et væld af livebands indenfor jazz, reggae, hip hop og den senegalesiske musikgenre, mbalax. En kendt genre, der kombinerer traditionel tromme- og dansemusik med cubansk jazz. Måske kender du sangeren Youssou N’Dour? En berømt senegalesisk sanger, der er populær indenfor Mbalax. N’Dour har sin egen natklub ‘’Thiossane’’ i Dakar, hvor han hver lørdag over midnat spiller for et feststemt publikum. Er du til de mindre intimkoncerter, er der også et væld af muligheder på diverse barer og cafeer rundt i byen.

 

Besøg også det lille kunstsamfund ’Village des Arts’, der rummer 62 kunstatalier af både nationale og internationale kendte kunstnere. Her er det muligt at få en rundtur i deres eksperimenterende kunstatelierer, der rummer både traditionel og moderne afrikansk kunst. Hvis du er heldig, kan du også komme en tur med bag facaden og opleve de senegalesiske kunstnere eksperimentere med form, farver og diverse materialer. Det er naturligvis også muligt at købe de afrikanske kunstværker.

 

 

Øen Ilee de Goré

Hvis du er interesseret i den vestafrikanske historie og kolonitiden bør du besøge øen Gorée, Île de Gorée på fransk, der ligger ud for Dakar. En lille fredfyldt ø med stemningsfyldte gader og stræder. Øen rummer dog en mørk historie, idet den spillede en central rolle for slavehandelen i 15.-19. århundrede. Arkitekturen på øen er derfor præget af kolonitiden med prægtige koloni-boliger og kummerlige slaveboliger. Under kolonitiden blev slaverne førhen stuvet sammen, når de skulle sendes til Amerika over Atlanterhavet. Gorée er et vigtigt historisk mindesmærke for den tid. Du kan få et spændende indblik i den forfærdelige tid på øens museer. Besøg eks. La Maison des Esclaves, som er et af de største slaveslotte på Goré. På trods af den dystre fortid er Gorée i dag en hyggelig by med smuk velbevaret arkitektur, mange butikker og restauranter. En by med en vigtig historie.

Hestvogn i Dakar

N’Gor

Er du til strand og vand ligger den lille hyggelige ø N’Gor ikke langt fra de hektiske gader i Dakar. Her finder du gode strande og indbydende bølger, hvilket tiltrækker mange surfere. Når dagen går på hæld, kan du nyde synet af en smuk solnedgang på stranden med en kold drink i hånden og udsigt til de frodige bølger.

 

Havnebyen Saint Louis

I det nordlige Senegal, 260 km fra de livlige gader i Dakar, ligger havnebyen Saint Louis med omtrent 230.000 indbyggere. Saint Louis er en by, der fortjener særlig opmærksomhed på grund af dens historie og den koloniale, franske atmosfære. Saint Louis ligger ved udmundingen af Senegal Floden til Atlanterhavet. Den spillede en central rolle i trekantshandlen. Øen Ndar, der ligger med Senegal-floden på den ene side og Atlanterhavet på den anden, er den gamle del af Saint Louis. Her er det franske stadig stærkt tilstedeværende. Mange af husene stammer fra kolonitiden og står i røde og gule farver, der dog er falmet i årenes løb. Alle husene har franske balkoner og skodder for vinduerne. Saint Louis er netop kommet på UNESCOs verdensarvslisten grundet den velbevarede koloniarkitektur.

 

Modsat Dakar er tempoet i Saint Louis noget langsommere. De hestetrukne vogne, der stadig er meget brugt, skaber en rolig og fredsommelig stemning. På havnen bliver man til gengæld mødt af et livligt fiskermiljø. Den bedste måde at opleve stemningen og de koloniale gader på er i hestevogn.

 

Byen er desuden kulturelt centrum for jazz og dans. Afrikas største jazz festival finder eksempelvis sted i Saint Louis hvert år i maj.

Mød Senegals åbne og gæstfrie lokalbefolkning

 

Mødet med lokalbefolkningen betyder meget, når man rejser i et ukendt land. Som turist i Senegal vil du hurtigt fornemme den åbne og gæstfrie mentalitet, som lokalbefolkningen har. Senegal er et fredeligt land med en særdeles åben og gæstfri befolkning. Mere end 90% af befolkningen er muslimer, hvoraf mange af dem tilhører den åndelige og spirituelle overbevisning Sufisme. At befolkningen alligevel valgte en katolsk præsident, da de blev uafhængige af Frankrig, understreger den demokratiske og åbne kultur i landet. Denne ægte, varme gæstfrihed er noget senegaleserne er meget stolte af. De kalder det ‘Teranga’ og det er en af de vigtigste værdier for den senegalesiske befolkning. ‘Teranga’ kan oversættes til gæstfrihed og handler om, hvordan man behandler gæster og andre mennesker med respekt.

 

Du skal dog være forberedt på at du også kan møde de mere nærgående senegalesere, især på de lokale markeder. De er gode til at spotte turister og er ivrige efter at sælge deres varer.

 

Frisk fisk i Senegal

Senegaleserne elsker fisk og alt godt fra havet. De friskfangede fisk er både billige og lækre. Særligt tun, havtaske og sværdfisk er blandt Senegalesernes favoritter. Besøg fiskerlandsbyerne og de lokale fiskemarkeder i Mbour og Ngor. Her samles hundredvis af de traditionelle piroque fiskerbåde, der ligger på stranden eller i bølgerne, klar til at sejle ud på havet for at fange dagens fisk og skaldyr.

Fiskeri i Senegal

Musikken i Senegal

 

Senegal er fyldt med livlige og farverige festivaller, live-bands og de traditionelle musikfortællere, grioter. Den innovative musikscene, der tiltrækker mange musikelskere og musikalske talenter fra de vestafrikanske lande. Særligt hovedstaden Dakar og havnebyen Saint Louis er fyldt med live-bands og farverige festivaler. Musik og dans er i det hele taget en vigtig og naturlig del af senegalesernes liv. Særligt i Dakar er der musik overalt - på cafeer, klubber og koncertsale. Selv i busserne blæser musikken ud af højttalerne med jazz, hip hip og mbalax. Mbalax er en genre, der blander traditionelle Wolof-instrumenter med den cubanske og latinamerikanske genre.

 

Udenfor den pulserende storby, finder du et hav af lokale festivaller. Ta’ eksempelvis en tur til Saint Louis. Her afholdes hvert år i maj, Afrikas største jazz festival, ’St Louis Jazz Festival’ med store legender som Joe Zainul og Herbie Hancock. Rammerne med Senegal floden, skaber en smuk kulisse, og er en uforglemmelig oplevelse.

 

Ude i landsbyerne kan du møde de traditionelle grioter. Musikalske fortællere, der kan opleves ved religiøse begivenheder og festlige lejligheder. Her har de tradition for at formidle forfædrenes historie og kommentere samfundsforhold gennem musik og dans. Særligt ved brug af de traditionelle, afrikanske musikinstrumenter som sabartrommen og koraharpen. At være griot er et arbejde og en livsstil, der går i arv gennem generationer.

 

I december samt marts til juni er der flest musikfestivaler i Senegal, inkl. Saint-Louis Festival.

Naturen i Senegal

 

Selvom Senegal ikke kan lokke med dyreliv og natur på linje med safaridestinationer som Kenya og Tanzania i Østafrika, så er det vestafrikanske land beriget med en lang række naturlige attraktioner, der bestemt er værd at udforske. Landet består primært af lavland med tre store floder. Senegal-floden i nord, Gambia-floden og Casamance-floden i syd.

 

Fuglereservatet Djoudj - Parc National des Oiseaux du Djoudj

Gå ikke glip af Djoudj reservatet, der ligger 60 km nord for Saint Louis. Et imponerende naturreservat med et fantastisk fugleliv og masser af vadesteder og søer. Djoudj er hjem for omkring 1,5 mill. fugle, herunder 300-400 forskellige arter. De mest populære er flamingoerne og pelikanerne. Djoudj er et frodigt og fugtigt område, der tiltrækker mange trækfugle, særligt i november. Den bedste måde at opleve reservatetet er en sejltur i de traditionelle piroguebåde.

Djoudj er et af de vigtigste ynglesteder i verden og reservatet er erklæret verdenskulturarv af UNESCO.

 

Det tropiske Casamance

I den sydlige ende af Senegal ligger den store tropiske region Casamance. Mellem Ziguinchor og sandstrandene i Cap Skirring ligger floden Casamance. En flod, der udmunder sig i Atlanterhavet og er omgivet af gigantiske mangroveskove og laguner. Her kan du få en smuk sejltur i den traditionelle piroguebåd.

 

Niokolo-Koba Nationalpark

Selvom Senegal ikke er en safaridestination, er det stadig muligt at spotte et smukt og eksotisk dyreliv i det vestafrikanske land. Niokolo-Koba Nationalpark i det sydøstlige Senegal er hjem for omkring 350 fuglearter og 80 forskellige pattedyr. Hvis du er heldig, kan du både se flodheste, bavianer, antiloper, løver og krokodiller. Desuden er landskabet varieret med tør savanne, skove og flere vandløb, fx. Gambia River.

Desværre har manglen på ressourcer efterladt parken dårligt vedligeholdt, så du må leve med dårligt fremkommelige veje. Parken er i øvrigt utilgængelig i regntiden, der falder i juni til oktober.

transafrica-floddelta-senegal

Den lyserrøde saltvandssø Lac Rose

Lac Rose, også kaldt Lake Retba, er en lavvandet saltvandssø med omkringliggende sandklitter. Søen er et sandt naturfænomen med et usædvanligt højt saltindhold. Den lyserøde farve skyldes algen Dunalilla Salina, der tiltrækkes af det høje saltindhold. Disse alger producerer et rødt pigment, hvilket giver søen den smukke lyserøde farve. Disse alger er helt ufarlige, så man kan sagtens tage en dukkert. Grundet saltindholdet vil vandet dog føles tykt og man kan derfor flyde som en korkprop på overfladen.

 

Det megen salt bliver desuden udvundet til eksport og handel. Der arbejder derfor mange senegalesere i søen. De udvinder salt i mange timer hver dag. Saltet bliver efterfølgende solgt til fiskere eller som fint salt til omkringliggende lande som Gambia, Guinea, Mali og Benin.

 

Den lyserøde farve er mest kraftig mellem november og juni.

 

Vestafrikas bedste strande i Cap Skirring

I Cap Skirring finder du nogle af de bedste strande i Vestafrika. De er næsten altid tomme. Cap Skirring er perfekt til dage med ren afslapning. Der sker ikke meget kulturelt her, men der er mulighed for at opleve livemusik i weekenderne. I den østlige del af byen er det også muligt at sejle i kajak og køre på mountainbike.

 

Lompoul ørkenen

Udover mangroveskovene og det fugtige landskab, har Senegal også det tørre ørkenlandskab. Det ligger syd for Saint Louis og kaldes Lompoul Desert. De orangefarvede sandklitter ligner tilnærmelsesvist dem, man ser i Sahara. Her er det muligt at tage et hike gennem sandet eller en tur på kamel.

strand, senegal

Rickshaws guide til Senegal

Vi har samlet en række informative og inspirerende blogindlæg, hvor du har mulighed for at fordybe dig i Senegal og de mange oplevelser, som landet byder på. Du kan også lade dig inspirere ved at dykke ned i vores rejseforslag, der rummer detaljerede dagsprogrammer. De findes øverst på denne side.

Walking for water - Charlie i Senegal

Fakta

 

Klimaet i Senegal

Klimaet i Senegal er tropisk. Den tørre og kølige periode ligger fra november til februar, hvilket er højsæsonen for turister. Derimod ligger regntiden fra juli til september/oktober, hvor nogle hoteller lukker, mens andre sænker prisen. I den sydlige del af landet falder der omtrent 1.500 mm. regn om året. Omkring Dakar falder der 500 mm. og i det nordlige Senegal falder der meget lidt regn.

 

Rickshaws internationale grupperejser til Senegal

Vores rejser til Senegal foregår typisk i internationale grupper. Du bliver således en del af en international gruppe med en dygtig engelsktalende guide, chauffør og kok. Guiderne er utrolig dygtige og kender alt til de områder, som I rejser rundt i. Det er med til at gøre din rejse til Senegal til en helt uforglemmelig oplevelse.

 

Vores rundrejser i Senegal er propfyldte med historie, kultur og natur. Afhængig af hvad, du er til, kommer du til at opleve pulserende storbyliv, fredsommeligt havnemiljø, lokalsamfund og smuk, vestafrikansk natur.

 

Desuden bør du være opmærksom på at vejnettet i Senegal, ligesom i det øvrige Vestafrika, kan være ustabilt under regntiden.

 

Fastlagte skræddersyede rundrejser i Senegal

Alle vores rejseprogrammer til Senegal er skræddersyede med nøje udvalgte aktiviteter. På den måde kan du være sikker på, at du får mest muligt ud af dine dage i Senegal. Dog er afrejsetidspunktet og længden af rejsen naturligvis fleksibelt efter dine ønsker.

 

Hvis du har særlige ønsker og er mere til en individuel rejse, er det naturligvis også en mulighed. I samarbejde med vores lokale agent, sammensætter vi et skræddersyet program. Kontakt os på mail eller telefon med dine ønsker for at høre mere om mulighederne.

 

Vi glæder os til at sende dig ud på en uforglemmelig rejse i Senegal.

 

Sikkerheden på Rickshaws rejser i Senegal

Senegal har været et af de mest sikre og stabile regioner i Vestafrika i flere årtier. Det er derfor et trygt land at rejse i. Når det er sagt, bør du naturligvis altid være påpasselig i forhold til kriminalitet. Vi anbefaler, at du følger guidens anvisninger, holder dig til gruppen og ikke udforsker landet på egen hånd.

 

Indkvartering på Rickshaws rejser i Senegal

Vi har nøje udvalgt hotellerne på vores rejser til Senegal. Vi prioriterer lokale hoteller, der understøtter rejsetypen og den autentiske, vestafrikanske oplevelse. Du vil opleve at mange af hotellerne er simple, men altid pæne og rene med et særdeles høfligt og venligt hotelpersonale.

 

Eventyrlyst og komfort på Rickshaws rejser i Senegal

Vores rejser til Senegal er tiltænkt dig, der kan lide eventyr og mange oplevelser i dit rejseprogram. Du får gerne lange køreture hver dag på veje, der ikke altid er lige gode.

 

Rejseprogrammerne til Senegal er sammensat således, at du oplever mest muligt af Senegals historie, kultur og natur. Afhængigt af rejseprogrammet vil du typisk opleve Dakars livlige gader, historien på Goree og i Saint Louis. Steder der ikke er tilrettelagt til fordel for turister, men til gengæld giver et autentisk kig ind i deres reelle liv. For at få en god tur er det vigtigt, at du møder landet med åbenhed, nysgerrighed og eventyrlyst, og ikke mindst med god energi i krop og sind. Med den indstilling vil du få en helt særlig rejse i Senegal. En rejse, du aldrig glemmer.

 

Praktiske oplysninger

Du skal naturligvis huske dit pas ved indrejse til Senegal. Det skal være gyldigt minimum seks måneder efter hjemkomsten. Der er desuden visumfrihed i Senegal i optil 90 dage. Reglerne kan dog ændre sig med ganske kort varsel, så husk selv at holde dig opdateret på Udenrigsministeriets hjemmeside.

 

Inden afrejse til Senegal er de generelle vaccinationsanbefalinger, at du vaccineres mod difteri, stivkrampe, gul feber, hepatitis A og meningitis samt tager malariapiller. Du er dog nødsaget til at rådføre dig ved egen læge, da Rickshaw Tours & Travel, som rejsebureau, ikke må rådgive om disse vaccinationer og malariapiller.

 

Senegals valuta er den vestafrikanske CFA franc, som kan hæves i bankernes hæveautomater i alle større byer. I bankerne er det også muligt at veksle US dollars og euro til CFA franc. Bankerne har åbent fra 9 - 16 og enkelte har også åbent lørdag morgen. Bankerne har typisk hæveautomater ude foran bygningen, som kan benyttes døgnet rundt. Her tager de VISA og flere andre korttyper.

 

Husk at give din guide drikkepenge, gerne 5-10 dollars pr. person, pr. dag. På restauranter gives 10 % af regningen, dog kun på de dyrere restauranter

FAQ

 

Ofte stillede spørgsmål om rejser i Ghana

 

Hvor ligger Senegal?

Senegal ligger i Vestafrika og grænser op mod Mauretanien, Mali, Gambia, Guinea og Guinea Bissau.

 

Hvor mange indbyggere har Senegal?

Senegal har knap 14 millioner indbyggere.

Trustpilot