Find din rejse til Afrika her:
+45 6075 6075
At bestige Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, og nå toppen Uhuru Peak er en helt særlig oplevelse. Den berører de fleste dybt og skaber minder for livet. Rickshaw tilbyder både individuelle rejser og grupperejser med dansk rejseleder, forberedelse med personlig træner og dygtige lokale guider og bærere. Vi anbefaler machame-, lemosho-, rongai- og marangu-ruten alt afhængig din personlige forudsætninger. Uanset dine ønsker og behov, så skræddersyr vi dit eventyr til toppen af Afrika og hjælper dig med alt det praktiske.
Lad dig inspirere af vores rejseforslag med komplette dagsprogrammer herunder og læs mere om Kilimanjaro, oplevelser, udfordringer og praktisk information nedenfor.
At bestige Kilimanjaro er en udfordrende, enestående oplevelse for livet. For mange mennesker er det en stor drøm, at nå til den sneklædte top, Uhuru Peak, Kilimanjaros højeste punkt.
For nogle udspringer drømmen af et personligt projekt, hvor formålet måske er at komme i bedre form, manifestere højdepunkter i livet eller bruge turen, som en form for terapi og udrensning. Det kan være, du ønsker at markere en særlig mærkedag som fx en rund fødselsdag eller et veloverstået sygdoms- eller vægttabsforløb. Der kan også være tale om et fælles projekt i en familie, mellem venner eller for et par. Det er noget særligt at forfølge sin drøm i fællesskab med andre. Det giver en helt anden dimension til hele oplevelsen, som i sig selv kan være utrolig værdifuld. Det har du også mulighed for at opleve en flig af på vores grupperejse med dansk rejseleder, hvor der ofte etableres venskaber på baggrund af de fælles oplevelser på bjerget.
For andre handler det om at trække stikket helt ud og nyde den enestående og mangfoldige afrikanske natur og ikke mindst den sublime udsigt på toppen efter bestigningen af det kæmpemæssige bjerg. Fælles for alle, der prøver kræfter med Kilimanjaro er, at de er aktive mennesker, der ønsker at opleve verden med både krop og sind.
Et trek på Kilimanjaro er en aktiv ferie, hvor du bruger din krop og er i bevægelse mange timer hver eneste dag. Målet er at nå toppen, Uhuru Peak, 5.895 m. over havets overflade. Et ambitiøst, om end realistisk mål, for dig der holder af at udfordre dig selv fysisk, såvel som mentalt. At nå Uhuru Peak på trods af strabadser er en suveræn oplevelse, der får dig til at stå med armene over hovedet ved tanken om, at du gjorde det. Hvis du når toppen er det en præstation, der giver dig stor personlig tilfredsstillelse, og som du ser tilbage på med stolthed. Det er fascinerende at opleve, hvad kroppen er i stand til at overkomme, når viljen sætter ind. Og ikke mindst den naturlige, fysiske træthed, som kroppen fyldes af efter flere timers og dages vandring. Du vil også opleve, at maden smager usædvanligt godt, når du har gjort dig fortjent til den. Kroppen vil suge al den gode næring til sig, og du bliver stærkere for hver bid.
Mange tænker fejlagtigt, at en bestigning af Kilimanjaro kun er for unge, fysisk stærke og veltrænede folk. Det er langt fra sandheden. Jeppe fra Brønderslev i Nordjylland fejrede i januar 2018 sin 77-års fødselsdag på Afrikas højeste bjerg. Hos Rickshaw Tours & Travel havde vi fornøjelsen af at arrangere Jeppes drømmerejse til Kilimanjaro. En rejse, der er blevet foreviget i TV-Nords dokumentar 'Jeppe på bjerget', som blev sendt på kanalen d. 30. december 2018.
Sammen med vores rejseleder Jesper deler vi Jeppes glæde og stolthed over hans bedrift. Vi oplever stor interesse for Kilimanjaro blandt vores modne rejsegæster. Langt de fleste, der kaster sig ud i projektet, kommer både sikkert og godt hele vejen til tops og ned igen - en masse fantastiske minder rigere. Det er derfor også vores håb, at Jeppe med sin fremskredne alder og fantastiske tur kan inspirere andre til at turde forfølge drømmen uanset alder.
Du kan møde Jeppe og rejseleder Jesper Thomsen til vores rejseforedrag, som du tilmelder dig via linket ovenfor på siden her, og du kan læse Jeppes rejsedagbog på vores rejseblog. Her skildrer han sine oplevelser med at bestige Kilimanjaro undervejs, før og efter.
Under din bestigning af Kilimanjaro er du i et med naturen og ser, dufter og mærker dine smukke omgivelser på en måde, der skaber ro og jager al stress væk. Her oplever du, hvor storslået og magtfuld naturen er. En aktiv ferie i det grønne skaber et mentalt frirum. Det handler om at sætte tempoet ned og leve et mere simpelt liv. Det eneste du reelt skal gøre er at gå, spise og sove. Et simpelt liv, der skaber stor kontrast til hverdagens mange gøremål. Kilimanjaro er for dig, der elsker at være aktiv, være i naturen og forstår charmen ved at leve det simple liv.
En vandreferie på Kilimanjaro giver dig upåagtet af rutevalg nogle smukke, uforglemmelige naturoplevelser. Det gælder hvad enten du når dit mål om at komme helt til tops på Kilimanjaro eller ej. Vi vil vove den påstand, at rejsen er en kæmpestor oplevelse - også selvom det lykkes dig helt at bestige Kilimanjaro. Det skyldes ikke mindst den fantastiske natur, som det afrikanske bjerg byder på. Kilimanjaro er simpelthen en storslået attraktion i sig selv.
Det gælder både set fra afstand, hvor konturerne af bjerget med de karakteristiske tre toppe ses mod den smukke tanzanianske himmel og når du bevæger dig op igennem de forskellige klimazoner og landskaber og oplever bjergets klima, flora og fauna helt tæt på. Det stærkeste indtryk hos de fleste efterlades af de ubeskriveligt smukke solop- og nedgange, du oplever undervejs på dit trek. De er noget ganske særligt, der ikke kan indkapsles med ord, men skal opleves i virkeligheden. Vores rejseledere Jesper Thomsen og Christian Taftenberg Jensen er begge bidt af Kilimanjaro. Jesper begrunder det med kombinationen af personlig udfordring og smuk natur: “Passionen for mig bunder i at overvinde en fysisk anstrengelse ved at bestige Kilimanjaro samtidig med, at jeg er omgivet af en fuldstændig fantastisk natur”. Naturen på og omkring den afrikanske kæmpevulkan er simpelthen den vildeste ramme om din udfordring af dig selv.
Det er derfor også klart for enhver, der har været der, at Kilimanjaro er meget mere end højdemeter. De fantastiske udsigter og de uforglemmelige solopgange og solnedgange tæller højt her, men de 5 klimazoners egenart spiller ligeledes en stor rolle for oplevelsen som helhed. De faldende temperaturer i takt med din stigning betyder, at du møder vidt forskellig flora og fauna i de forskellige klimazoner. I regnskoven kan du være heldig at se blå aber, sort/hvide Colobusaber eller Anubisbavianer oppe i træerne, mens du vandrer gennem enorme træbregner og platantræer. Regnskoven er desuden hjem for busksvin, leoparder, små antiloper og store elefanter. Det er dog ikke så sandsynligt, at du møder dem på din færd. Videre op gennem det tørre hedelandskab kan du nyde synet af blomstrende lyng, røde raketblomster og den lidt pudsige dendrosenecio plante. Hvis du er heldig, kan du få øje på de fire-stribede græsmus eller de rødøjede skoggerduer. Som du kommer højere op bliver landskabet mere og mere bart. I den koldere og mere golde alpine og arktiske zone på vej mod toppen er det svært for både dyr og planter at overleve. Det er en fascinerende kontrast til den rige og varierede flora og fauna, du har lagt bag dig, og tomheden i det øde, vulkanske område helt oppe mod toppen bærer sin egen særlige skønhed.
Der er en række specielle spots rundt omkring på Kilimanjaro, hvor naturoplevelsen intensiveres i særlig grad. Disse steder er naturattraktioner, det er værd at dvæle ved og tage ind i ro og mag, da de giver fylde til din oplevelse på bjerget.
Kilimanjaro har tre vulkantoppe: Kibo, Mawenzi og Shira. På bjergets vestlige side finder du Shira plateauet ved Shira Camp. Plateauet er et vulkankrater, der er kollapset for over 500.000 år siden, og som blev fyldt op med flydende lava ved et senere vulkanudbrud. Stedet opfattes af mange som et af de allersmukkeste steder på Kilimanjaro. Et fladt plateau i ca. 4000 meters højde omgivet af åben himmel og en fantastisk panoramisk udsigt ud over skyer, landskab, bjerg og ikke mindst solop- og nedgange, der tager pusten fra de fleste. Lyset og farverne er helt specielle her, og er du heldig, oplever du at se skyerne fordampe og himlens blå nuancer tone frem. At se solen stå op bag Uhuru Peak og at se den stå ned over Mount Meru er en oplevelse, som du ikke må snyde dig selv for at få med hjem i rygsækken. På strækningen mellem Uhuru Peak og Mawenzi styrtede der i 2008 et passagerfly med 4 turister og en pilot ned. Vraget er efterladt på bjerget, og er makabert nok blevet et lille tilløbsstykke for bjergets trekkere. Mawenzi toppen er dannet under et vulkanudbrud forud for, at Kibo blev skabt. Der er ingen is på Mawenzi, fordi siderne er for stejle til, at gletschere kan hænge fast på dem. Kibo er bjergets hovedkrater og det største. Det ligger tæt på bjergets øverste punkt. Uhuru Peak er den øverste top på Kibo og Kilimanjaros højeste punkt. Uhuru betyder ‘frihed’ på swahili, og du vil formentlig også opleve at føle dig fri som fuglen, når du når toppen, nyder øjeblikket og høj på adrenalin lader dig forevige foran det karakteristiske træskilt. Kilimanjaros gletschere er en af de særlige naturattraktioner på bjerget. De er 10.000 år gamle, og gennem de seneste 100 år er de reduceret drastisk - med ca. 85%. Eksperter mener, at i løbet af de kommende 30-70 år vil der grundet den globale opvarmning ikke længere være is på Uhuru Peak. Sne og gletschere på Kilimanjaro vil være en saga blot.
Zebra Rock på Marangu-ruten er en både smuk og lidt sjov natur-seværdighed på bjerget. Gennem tiden er mineralrigt regnvand løbet ned over sort lava. Vandet har sat stribede spor i lavasten, så der nu er et smukt, næsten zebra stribet mønster. For de aktive er Lava Tower et af bjergets særlige attraktioner. Det er en stenformation af lava, der er dannet under et vulkanudbrud for ca. 150.000-200.000 år siden. At klatre på Lava Tower er en oplagt og sjov aktivitet for dig, der har lidt ekstra styrke og energi og føler dig eventyrlysten.
Du kan læs vores bud på 15 fantastiske oplevelser under din Kilimanjaro bestigning.
For nogle er rejseeventyret til Kilimanjaro udelukkende forbundet med drømmen om at stå på toppen af Afrikas højeste bjerg. Blandt vores gæster er der imidlertid også dem, der ønsker at opleve mere af Afrika. De kombinerer deres trek på Kilimanjaro med en strandferie på Zanzibar eller safari i enten Tanzania eller Kenya. Der er endda dem, der går all in og kombinerer alle tre oplevelser og derved giver sig selv en klassisk Afrikarejse.
Hvis du har lyst og kræfter til mere end Kilimanjaro, når du nu ér afsted, så er det oplagt at få sammensat en skræddersyet rejse, der har lidt af det hele, og som viser dig Østafrika fra dets mange sider. Med et 3-foldigt overflødighedshorn af så forskellige oplevelser får du taget en stor, lækker bid af den Afrikanske buffet, og får det hele med.
Ovenpå de fysiske og mentale strabadser på Kilimanjaro er en betagende safari fra jeep’ens komfortable sæder en perfekt aktivitet for dig, der bare ikke kan få nok, men har fysisk og mental energi til at tage mere ind. En badeferie ved Zanzibars paradisiske, azurblå kyst fuldender dit bjergbestigning, og evt. safarirejse, på den mest idéelle vis. Her lander du mentalt de mange indtryk og oplevelser, slapper af og kommer helt ned i gear, mens du fysisk restituerer på en liggestol og slentrer med bare tæer i vandkanten under afrikas gyldne sol. Fra din plet i solen kan du med stolthed nyde minderne om din bestigning af Kilimanjaro.
Som noget særligt anbefaler vi ofte en safari til fods, en såkaldt 'walking safari' dagen inden din tur på Kilimanjaro starter. Det er fordi, vi mener, det er den perfekte optakt til din bestigning af Kilimanjaro.
Kilimanjaro er, udover at være Afrikas højeste bjerg, verdens højeste fritstående bjerg. Egentlig er det sovende vulkan med tre vulkantoppe: Shira, Mawenzi og Kibo, hvoraf Kibo er den højeste. Vulkanen betragtes som sovende, men ikke udslukt, og der er ingen registrerede historiske udbrud. Der findes små fumaroler (sprækker og åbninger, der slipper en lille smule damp og gas ud) på toppen, men risikoen for et nyt udbrud er forsvindende lille og det betragtes derfor som sikkert at bestige bjerget. Med sine 5.895 meter rejser Kilimanjaro sig midt på Tanzanias savanne. Klimaet på Afrikas højeste bjerg er ikke sådan lige at beskrive med få ord, for det svinger alt afhængig af årstid samt, hvor og hvor højt oppe ad bjerget, du er. Overordnet set kan man sige, at Kilimanjaro ligger i hele 5 store klimazoner og vejret svinger fra varmt til iskoldt. For hver ca. 1.000 meter, du går op, så går du ind i en ny klimazone. Og for hver zone falder nedbørsmængden, temperaturerne og plante- og dyreliv bliver mere og mere sparsomt. Bestigningen fra foden til toppen svarer til, at du på få dage rejser fra ækvator til Antarktis.
Noget af det særlige ved Kilimanjaro, som tiltrækker så mange trekkere hvert eneste år, er helt klart de fem klimazoner. Bjerget ligger omgivet af byer, landbrug med kvægavl og plantager, og har fra bund til top, udover kulturzonen, områder med regnskov, hede, alpin ørken og en arktisk top.
På din tur op ad Kilimanjaro og op over toppen passerer du gennem fire af zonerne. Vegetationen og temperaturerne skifter fra dag til dag. Du starter din tur på Kilimanjaro i den grønne regnskov. Her skaber det fugtige vejr et frodigt landskab, hvor det vrimler med planter og vilde dyr.
Fra den tropiske regnskov går turen videre op gennem det tørre hedelandskab. Farverne og bevoksningen skifter karakter, og du møder dyr og planter, der trives i det tørre klima. Som du bevæger dig op ad bjerget, bliver der mere koldt og længere mellem flora og fauna. På toppen befinder du dig i et arktisk, iskoldt klima med sne og frost. Temperaturerne går helt ned til 25 minusgrader her. Efter du har nydt en i reglen svimlende smuk solopgang i det ofte frostklare vejr på toppen, går turen efter bestigningen af Kilimanjaros top atter ned ad mod de varme temperaturer.
Nedbørsmængden varierer henover året på Kilimanjaro. I januar til marts er der mindre regn, flere folk og varmere vejr. Januar er den tørreste måned på bjerget. Det er en god sæson for dem, som er mindre erfarne i trekking og bjergbestigning. Det er varmt og klart vejr og der er en moderat mængde af bestigende gæster på bjerget. I marts til maj er der mere regn, færre folk og køligere vejr. Det er lavsæson for bestigning, da det er regnsæson. Det betyder at stierne er mere mudrede og sigtbarheden er begrænset. Du har i høj grad ruterne for dig selv i denne periode. Fra juni til oktober er der mindre regn, flere folk og køligere vejr. Det er den mest populære sæson for bestigning. Det er i skolernes sommerferie herhjemme, hvilket giver familier mulighed for at rejse sammen. Omkring juni har regntiden aftaget, hvilket giver tørre dage og kølige nætter. Fra oktober til december er der mere regn, færre folk og varmere vejr. Det er en kort regnsæson, der begynder omkring november, så det betyder generelt færre bestigende gæster på bjerget. I december kan der dog være flere grundet feriesæsonen.
Der er 7 forskellige ruter på Kilimanjaro. Hos Rickshaw udbyder vi de 4 mest populære ruter på Kilimanjaro, som efter vores opfattelse også er de bedste. Det afhænger af dine personlige ønsker og forudsætninger, om vi anbefaler Marangu-, Machame-, Rongai- eller Lemosho-ruten. De 4 forskellige ruter varierer først og fremmest i distance og sværhedsgrad, men der er også forskelle i komfort og trekking-oplevelse. Det er derfor en god ide, at du gør dig nogle overvejelser omkring bestigningens varighed og præmisser, samt hvilke prioriteter du har, og hvor mange dage og penge du har til rådighed til rejsen, inden du beslutter dig for rute og rejseplan.
Som udgangspunkt anbefaler vi ofte Machame-ruten, fordi vi mener, den giver dig den fuldendte bestigning af Kilimanjaro, fordi den har en god balance imellem top-succes- skønhed, sværhedsgrad, længde og pris. Det kan vi fortælle meget mere om, hvis du kontakter os. Vi står naturligvis klar til at yde råd og vejledning i forhold til det optimale rutevalg for netop dig.
Herunder kan du se de enkelte ruter markeret på et kort over Kilimanjaro og læse om karakteristika ved vores 4 ruter.
Marangu-ruten er Kilimanjaros ældste og mest veletablerede rute. Den leder mod toppen af Kilimanjaro fra sydøst. Denne rute kaldes også Coca Cola-ruten på grund af dens relativt bløde profil. Der er tale om en gradvis, jævn stigning, der gør ruten til en forholdsvis nem rute. Mange foretrækker denne rute grundet dens ry for at være bjergets letteste, og der kan derfor i spidsperioder være en del trafik på ruten. Marangu-ruten byder på smuk, men mindre varieret, natur, end vores øvrige ruter, fordi den er kortere og fordi, du går af samme rute ned som op. Hos os er et trek på Marangu-ruten af 6 dages varighed af hensyn til din sikkerhed, samt for at øge din chance for at nå toppen. Som den eneste af ruterne, har denne overnatning i hytter, mens man sover i telte på de andre tre ruter. Det kan især være en fordel i vådt vejr. Hytterne er spartanske og af forskellig størrelse undervejs. Der stilles seng og madras til rådighed. Du sover i din egen medbragte sovepose, og ofte deler du rum med en række andre trekkere. Der er helt basale og spartanske toilet- og badefaciliteter, og maden indtages i reglen i fællesskab i et stort telt. Er magelighed en prioritet for dig, rejser du i regnsæsonen, eller har du begrænset med tid til rådighed, så er Marangu-ruten det optimale valg.
Machame-ruten, også kaldet Whiskey-ruten, starter mod syd og går fra Machame camp til Shira Camp og op til Lava Tower og Barranco Camp. Ruten følger nedstigning via Mweka Camp. Ruten er blandt de mest populære på Kilimanjaro. Den er mere udfordrende end Marangu-ruten. Etaperne er stejlere og derfor er dagene også længere. Machame regnes af mange for at være en lidt sværere rute, der ofte anbefales til folk med en vis trekkingerfaring. Machame-ruten er dog på ingen måde forbeholdt øvede trekkere, hvis blot du foretager trekket over de fulde 7 dage og 6 nætter - altså med en ekstra indlagt dag til akklimatisering til højderne - og ikke kun 5 dage og 6 nætter. Alfa og omega er, at du forbereder dig ordentligt hjemmefra og lytter til dine erfarne guider undervejs. Machame-rutens appel er først og fremmest, at den byder på et særdeles smukt og varieret scenisk trek med nogle fantastiske udsigter undervejs. Og med den ekstra dag indlagt, er top-chancen god.
Vores rejseleder og personlige træner Jesper Thomsen er selv meget begejstret for netop Machame-ruten, som han har gået adskillige gange. På baggrund af en helhedsbetragtning, hvor vi sammenholder top-chance, oplevelse, varighed og pris, har vi hos Rickshaw Tours & Travel valgt at udbyde netop Machame-ruten på vores grupperejse med Jesper.
Rongai-ruten starter som den eneste rute på bjerget relativt afsides på nordsiden, hvor der falder mindre nedbør, og fletter sammen med Marangu-ruten ved Camp Kibo og følger ligeledes Marangu-ruten på nedturen. Grundet starten på nordsiden er ruten mindre befærdet, end de øvrige ruter på første etape. Denne rute er velegnet til dig, der bestiger bjerget i regnsæsonen, og dig, der ønsker sikkerhed for, at du har dit trek og dine oplevelser på bjerget nogenlunde for dig selv. Rongai-ruten har en fin sværhedsgrad, da den har en mere gradvis, jævn stigning end de andre ruter. Det gør den særligt attraktiv for dig, der slet ikke har forudgående trekking-erfaring. Ruten tager dig blandt andet gennem smukke stræk af alpine ørkenlandskaber. Landskabet er mindre varieret end på de vestlige ruter, men til gengæld passerer du gennem områder af ægte, øde vildnis de første dage. Det er muligt at bestige Kilimanjaro på 6 dage ad Rongai-ruten, men vores rejse indeholder minimum en ekstra dag for at sikre akklimatisering, og vi anbefaler, at du bruger minimum 7 og helt op til 9 dage på at tilbagelægge ruten.
Lemosho-ruten er en af de nyere ruter på Kilimanjaro. Den starter i vest og krydser Shira plateauet fra Shira Ridge til Camp Shira, hvorefter du følger Machame-ruten gennem Lava Tower, Barranco og Barafu. Nedstigningen går ligesom på Machame-ruten ad Mweka. Lemosho-ruten er bjergets mest tidskrævende rute, men det er også den rute, som byder på størst variation i forhold til landskabets forandring. Den er vel nok med sine panoramiske udsigtspunkter på flere sider af bjerget den smukkeste rute, der er. Den er en smule dyrere end de øvrige ruter på grund af de ekstra dage, hvorfor der skal betales ekstra park fees og løn til bærere og guider. Den giver til gengæld de allerbedste muligheder for akklimatisering til højderne, og den er derfor også den rute, hvor det største antal trekkere går fri af den frygtede højdesyge og når helt op til toppen. Som nævnt mener mange, at den er Kilimanjaros aller smukkeste og bedste rute, og det er sikkert, at de ekstra dage på bjerget giver dig optimale betingelser for at opleve bjergets flora og fauna og i det hele taget nyde turen undervejs. Lemosho-ruten er kort sagt dyrest, men du får også en noget nær optimal balance mellem lav trafik, fantastiske udsigter og en høj top-chance.
Hos Rickshaw Tours & Travel kan du vælge at få skræddersyet din helt personlige rejse til Kilimanjaro eller at tage afsted på en grupperejse med vores danske Kilimanjaro-rejseleder. Alle vores fire ruter udbydes som skræddersyede rejser, mens vores grupperejser går ad Machame-ruten.
En skræddersyet rejse til Kilimanjaro er en rejse helt efter dit hoved. Du får en unik og speciallavet rejseplan, der tager udgangspunkt i dine ønsker og behov i forhold til rutevalg, rejsetidspunkt og rejsens varighed. Du får en rejse til en pris, der matcher dit budget og dine prioriteter. De skræddersyede rejser er vores specialitet, og vi elsker at kombinere dine ønsker med vores viden, så du får den allerbedste rejseoplevelse på bjerget. Ved et individuelt trek har du altid en erfaren, lokal engelsktalende guide med på hele turen fra start til slut. Den skræddersyede rejse til Kilimanjaro er for dig, der selv ønsker at vælge din rute eller ikke kan rejse på datoerne for grupperejsen og ikke har behov for en dansk rejseleder på din tur. Den er også for dig, der ønsker at kombinere dit trek med en skræddersyet safari i enten Kenya eller Tanzania og/eller en badeferie på Zanzibar. Kort sagt: Har du specifikke ønsker til dit Kilimanjaro-eventyr, så er en skræddersyet rejse sagen for dig.
En grupperejse til Kilimanjaro med Jesper giver dig fordelene ved en dansk rejseleder og ved samværet med dine rejsefæller. Her tager din rejse udgangspunkt i et fastlagt rejseprogram på fastlagte datoer og til en fast pris. Rejsen er sammensat af vores dygtige Kilimanjaro-eksperter, og den indeholder fx altid en walking safari dagen før trekket op over bjerget påbegyndes. Grupperejsen til Kilimanjaro er en mulighed for dig, der kan rejse på de givne datoer, og som ikke har særlige ønsker til rute eller ekstra aktiviteter. Det kan især være en god idé at rejse med en gruppe, hvis du er alene, ikke er så stærk i engelsk, og måske ønsker en ekstra stor tryghed på din rejse. Før afrejse har du mulighed for at møde din rejseleder og de andre rejsende til rejseforedrag. Det specielle ved at bestige Kilimanjaro i en større gruppe er, at du følges med andre rejsefæller, der ligesom du selv er motiverede for at opfylde drømmen om at stå på Uhuru Peak og se solen stå op.
Hvis du vurderer at en bestigning af Kilimanjaro er en stor udfordring, og du derfor gerne vil have ekstra støtte og motivation, anbefaler vi grupperejsen. Vurderer du derimod at du selv har styr på mange af forberedelserne og er klar til udfordringen alene, så kan der være fordele ved at vælge den skræddersyede model. Uanset om du vælger en skræddersyet eller en grupperejse, så er trygheden i top. Valget er dit, og hos Rickshaw er vi, uanset hvad du vælger, altid behjælpelige med råd og vejledning omkring tilrettelæggelsen af din rejse.
Det er vigtigt for os, at din rejse mod Kilimanjaros top bliver en fantastisk oplevelse, der skaber minder for livet. Vi går derfor meget op i at sikre dig de bedste forudsætninger for succes på bjerget. Dette gælder både i rutevalg og i planlægningen af rejsen, såvel som i alle forberedelserne inden afrejse og undervejs på rejsen samt under din bestigning af Kilimanjaro.
Vi har sammensat vores programmer, så du får den bedst mulige chance for at nå toppen og den optimale oplevelse undervejs. Akklimatisering er nøglen til at undgå højdesyge og nå helt og sikkert til tops. På trods af fysisk god form, er den mentale parathed og tilvænningen til højderne ofte forskellen på, om du når toppen eller ej. Det gælder derfor for alle vores rejser til Kilimanjaro, at akklimatisering er en høj prioritet. I vores rejseprogrammer er der altid indlagt en ekstra dag og akklimatiseringsture undervejs for at sikre tilvænning til den tynde luft. Den ekstra dag og ekstraturene giver kroppen den tid, som sikrer, at du vænner dig gradvis til højderne. Det øger din chance for at nå toppen betragteligt. Samtidig har du også bedre tid til at nyde trekket, den smukke, varierede natur og at være tilstede i hele oplevelsen.
På akklimatiseringsturene søger vi højdemeter i benene. De er korte, afslappede hyggeture op ad bjerget og retur med regnjakke om livet, kamera om halsen og et krus med kaffe i hånden.
Alle vores rejser til Kilimanjaro uanset rute er sammensat med henblik på, at du får den ultimative oplevelse af både at nå og nyde trekket helt til top. Den ekstra dag gør, at vores rejser er lidt længere end normalt. Derfor er vores Kilimanjaro ture også lidt dyrere end dem du finder hos de billigste udbydere. Det har vi valgt, netop fordi det er ensbetydende med et sikkert og godt trek. Det øger din chance betydeligt for at nå helt op på Uhuru Peak og sikrer dig den allerbedste rejseoplevelse.
På vores grupperejse udvider vi endda oplevelsen yderligere med en ekstra dag, idet vi har indlagt en walking safari for foden af bjerget. Her ser du bjerget i det fjerne, mens du går rundt mellem savannens vilde dyr. Det forbereder både kroppen og sindet til trekket, og gør oplevelsen på bjerget endnu mere fuldendt.
I takt med at du bevæger dig op ad bjerget, indånder du tyndere og tyndere luft. Det gør din vejrtrækning hyppigere end du er vant til. Det er vigtigt, at du gør dig umage for at kontrollere din vejrtrækning og har fokus på rolige, dybe og langsomme åndedrag. Du må endelig ikke forhaste dig eller forcere dit trek eller din vejrtrækning. Travlhed er din værste fjende. Går det for stærkt for dig, så mærker du begyndende symptomer som hjertebanken, hovedpine og kvalme. Udover tempoet, så er væske alfa og omega for at mindske risikoen for, at du bliver ramt af højdesyge. For at undgå dehydrering bør du sørge for at drikke 4-5 liter vand pr. dag, selvom du ikke nødvendigvis altid føler dig tørstig. At have fokus på dit væskeindtag er lige vigtigt, om det går opad mod toppen eller det går nedad igen.
Du kan læse vores gode råd til at undgå højdesyge på Kilimanjaro på bloggen.
Vores ture til Kilimanjaro kræver ikke særlige tekniske færdigheder eller forudgående erfaring med bjergbestigning. Bestigningen er ikke en teknisk udfordring. Du skal hverken klatre eller rapelle. Du går stille og roligt, og derfor behøver du bestemt heller ikke være super atlet for at nå toppen af Kilimanjaro. Det er dog en fordel, at du er i almindelig, god form, så du ikke er alt for presset over stigninger og kilometer i benene, men også er i stand til at nyde turen undervejs. Selvom Kilimanjaro ikke er teknisk svær og du ikke behøver at være i super atletisk form for at bestige det, så skal du alligevel gå i minimum 6 dage, knap 5.895 meter op. Ud af de cirka 25.000, der hvert år prøver kræfter med Kilimanjaro, er det under halvdelen, der når til toppen. Det fortæller lidt om strabadserne og kan forklare den berusende lykkefølelse, som rammer de fleste der når Uhuru Peak.
Det er trods alt Afrikas højeste bjerg og ikke en slentretur i parken. Kilometer efter kilometer går det støt og roligt opad, og den sidste etape op mod Uhuru Peak er strabadserende for de fleste. Det er forskelligt fra person til person, hvor meget forberedelse, en bestigning af Kilimanjaro kræver. Dit individuelle udgangspunkt i forhold til fysisk form, erfaring med trekking, overnatning i det fri og tilvænning til højderne er blot nogle af parametrene, som spiller ind. Udgangspunktet varierer selvfølgelig fra deltager til deltager, og derfor varierer behovet for forberedelse også, men uanset hvem du er, så øger du din top-chance og får en god oplevelse på Kilimanjaro med den rigtige vejrtrækning, det rigtige langsomme (!) tempo og god tid. Nøglen til succes på Kilimanjaro er kort sagt langsomhed - i gang såvel som i åndedrag. Derfor vil dine guider også under hele turen bruge udtrykket ”Pole Pole”, som betyder ”langsom langsom” på swahili. Det er en kærlig opfordring til at tage det stille og roligt.
Vi har skrevet om kravene til din form på Kilimanjaro, samt hvordan du i forbindelse med din tur på Kilimanjaro undgår de største fejl.
Udover din sikkerhed, er den personlige service i højsædet på vores rejser til Kilimanjaro. Under hele turen får du følgeskab og hjælp undervejs af et hold erfarne lokale guider og portere, der sørger for alt det praktiske, varetager din sikkerhed og dit velbefindende, og bærer dit telt og din bagage. De sørger også for opsætning af telt, borde og stole. Der vil desuden være en kok med, der laver gode og nærende måltider hver dag. Drikkepenge udgør en væsentlig del af portere og guiders løn, og vi anbefaler derfor, at du medregner det i dit rejsebudget. Det eneste, du selv skal sørge for, er at gå med en lille personlig rygsæk, den såkaldte day pack, med vand, kamera og en ekstra bluse. Kilimanjaro er én stor nationalpark, hvor der er skrappe regler omkring affald, skovning mm. af hensyn til naturen. Det betyder, at gæsterne på bjerget for at undgå at belaste miljøet, er selvforsynende. Det betyder også, at det affald, der bringes op på bjerget, tages med ned igen. Det kaldes ‘tito’-princippet: Trash in, trash out. At værne om Kilimanjaro på denne måde er naturligvis et ansvar, såvel vi hos Rickshaw Tours & Travel som vores lokale samarbejdspartnere tager særdeles alvorligt.
Erfaring betyder meget på en rejse som denne, og kan være en uvurderlig hjælp i tilspidsede situationer. Vores lokale guider og samarbejdspartnere er alle medlem af Kilimanjaro Porters Assistance Project (KPAP). KPAP er med til at sikre gode arbejdsbetingelser og fungerer som en slags fagforening for bærere og guider. Guiderne tilbringer mange dage hvert år på bjerget, og de har den erfaring og de arbejdsforhold, der kræves for, at de kan give os de store oplevelser på Kilimanjaro samtidig med, at sikkerheden er på plads. Deres indsats skal naturligvis honoreres. Vores samarbejdspartnere følger derfor, i kraft af involveringen i KPAP, standarder for løn og arbejdsforhold. Det tiltrækker de bedste folk og bidrager til dedikerede og passionerede guider. Du er derfor i trygge hænder hos vores lokale guider på Kilimanjaro.
Læs mere om vores fantastiske lokale guider på Kilimajaro ved at klikke på billederne nedenfor og se dem in action i videoen herunder.
Hvis du bærer på drømmen om at opleve og udfordre dig selv med Kilimanjaro, så må du ikke snyde dig selv for at forfølge den. Du er altid velkommen til helt uforpligtende at tilmelde dig vores gratis rejseforedrag med massevis af information, inspiration og mulighed for at kikke på udstyr og stille spørgsmål. Vi holder både traditionelle rejseforedrag i vores hyggelige lokaler ned til Limfjorden i Aalborg og online webinarer. Derudover afholder vi Walk & Talk events i Hammer Bakker med fokus på træning og forberedelse til Kilimanjaro.
Lad dig også gerne inspirere ved at dykke ned i vores rejseforslag med komplette dagsprogrammer øverst her på siden og find rejseberetninger og yderligere informationer i vores Kilimanjaro guide via linkene til blogindlæg herunder.
Det største spørgsmål, når det kommer til ansvarlig turisme på Kilimanjaro, er bærernes rettigheder. De lokale bærere, som bærer dine tasker og udstyr, er altafgørende for disse ture – de gør bestemt forskellen på ens oplevelse på bjerget, uanset om du når toppen eller ej. Og alligevel er der kun ganske få regler for at beskytte dem. Men heldigvis kan du være med til at gøre en kæmpe forskel for disse bærere ved at vælge et rejsebureau, som støtter op om Kilimanjaro Porters Assistance Project (KPAP). Det gør vi, som ét ud af to rejsebureauer i Danmark.
Kilimanjaro har tre toppe, og bjerget er 5895 meter højt på det højeste punkt, toppen Uhuru Peak. Det er Afrikas højeste bjerg og verdens højeste fritliggende bjerg.
Kilimanjaro ligger i det østlige Afrika i Tanzania nær byen Arusha tæt på grænsen mellem Kenya og Tanzania.
Der er flere forskellige ruter, som du kan benytte, når du bestiger Kilimanjaro. Den korteste er Marangu-ruten, som tager 5-6 dage. Vi vil dog ikke anbefale kun at bruge 5 dage, da det mindsker dine chancer for at nå toppen. Vælg i stedet en af de andre smukke ruter, eller tillæg endnu en akklimatiseringsdag. Hos Rickshaw tager vi altid gerne en snak med dig om, hvad du forventer dig af trekket. På den måde kan vi sammen finde frem til den bedste rute og rejseform for dig, så vi i fællesskab sikrer os, at dit trek bliver skønt og uforglemmeligt. Vi har beskrevet karakteristika, fordele og ulemper ved de enkelte ruter i rutebeskrivelsen længere oppe på siden.
Der er flere muligheder for overnatning på Kilimanjaro alt afhængig af dit rute-valg. Du overnatter i langt de fleste camps i gode ekspeditionstelte med tilhørende køkkentelt. Skal det være mere komfortabelt, kan du vælge Marangu-ruten, som tilbyder spartanske hytter med senge. Her bliver dine måltider serveret i en fælles hytte.
Vejret på Kilimanjaro er varieret. Undervejs mod den 5895 m. høje top, vil vejret skifte betydeligt undervejs. Du starter med at gå i et varmt og tørt klima, hvor det ikke er unormalt, at temperaturen sniger sig op på 30 grader. Herefter går det støt opad, og du vil mærke at temperaturen bliver koldere og koldere. Du vandrer gennem bevokset skov, hvor der er mulighed for regn. Efterhånden som du kommer op i højderne, bliver landskabet mere og mere bart ligeså vel som temperaturen falder for hver klimazone og landskabstype, du kommer til. På sidste etape på vej mod toppen kan der forekomme sne og helt oppe på toppen er der permanent is og meget koldt med en temperatur, der kan komme helt ned på minus 25 grader.
Temperaturerne svinger meget på Kilimanjaro. Der kan sagtens være omkring 20-25 graders forskel på dag og nat. Fra 3000 meter og op er der ned til frysepunktet om natten. Hertil kommer chill-faktoren fra 4600 meter og på toppen, hvor der på kolde dage kan være helt ned til minus 20-25 grader.
Den første dag er der i reglen 25-35 grader og på toppen kan der være ned til minus 25 grader. For hver klimazone, du bevæger dig igennem op ad bjerget, falder temperaturen nogle grader.
Kilimanjaro kan bestiges året rundt, men det er dog bedre at bestige bjerget på nogle tidspunkter af året end andre afhængig af, hvad dine prioriteter er. Der er fordele og ulemper ved hver sæson. Siden bjerget er åbent for trekking hele året rundt, er det vigtigt at have information om vejrforhold og trafik på bjerget henover året for at øge chancen for, at din bestigning bliver en fantastisk og uforglemmelig oplevelse for dig. Der er to ting, du især bør have med i dine overvejelser omkring tidspunkt: Vejrforhold og sikkerhed. Kilimanjaro er ikke en teknisk svær eller krævende bestigning, men det er heller ikke nogen leg! Fremfor alt kommer din egen sikkerhed først, så vær sikker på at tage beslutningen om, hvornår du skal bestige bjerget, ud fra dine personlige kompetencer og sæt realistiske mål. I regnsæsonen med glat føre er der større risiko for ulykker undervejs. De to højsæsoner for bestigning af Kilimanjaro er fra januar til marts og fra juni til oktober. Her er vejret og sigtbarheden bedst, men du må til gengæld dele ruterne med mange andre. Bjerget er dog stort, og uanset hvilken sæson, du vælger, er der rigeligt at se og opleve.
Længere oppe på denne side finder du en oversigt over forholdene på Kilimanjaro i årets forskellige måneder.
En rejse til Kilimanjaro med Rickshaw koster fra ca. 20.000 kr pr. pers. afhængig af flypriser, antal rejsende og rutevalg. Hertil kommer udgifter til drikkepenge undervejs, visum, rejseforsikring, vaccinationer og udstyr.
Ja, det skal du. Bærere er inkluderet i rejsens pris. Du har følgeskab af tre personlige bærere. De sørger for at bære størstedelen af din oppakning samt for opsætning og nedtagning af dit telt. Der er således både et element af komfort og sikkerhed, som vi ikke anbefaler dig at være foruden. Udover bærere har du følgeskab af guider og kok.
Vi vil næsten vove den påstand, at du sjældent har levet bedre, end du kommer til på Kilimanjaro. Med på turen har du private kokke, som sørger for morgenmad, middagsmad og aftensmad plus hvad der skulle være derimellem – incl. varme drikke. Maden prioriteres meget højt, da den er dit brændstof på turen og et af dagens højdepunkter efter de lange vandringer.
Eksempel på en dags måltider:
Morgenmad: kaffe, te, varm kakao, havregrød, frugt, pandekager, æg, pølser, brød, margarine, marmelade
Frokost: varm suppe, pasta, grøntsagsgryde, sandwich, frugt
Aftensmad: Varm suppe, kød/vegetar, ris, snittede grøntsager, frugt, varme drikke
Bærerne medbringer gas til madlavningen. Gas er miljøvenligt og derfor at foretrække fremfor brænde. Der bruges ikke brænde.
Det er en rigtig god idé at drikke masser af vand under turen. Selv når du ikke er tørstig, bør du sørge for at drikke løbende for at sikre, du får væske nok. Du bærer selv dit drikkevand på turen. Du har det i din lille dagsrygsæk i termoflasker og evt. i en camelbag. Hver morgen får du fyldt dine vandflasker op. Kokkene har kogt masser af vand, som kan drikkes uden problemer. Du kan evt. selv tilsætte energidrik eller frugtpulver for mere og bedre smag.
Der er ikke badefaciliteter på Kilimanjaro, så din mulighed er en såkaldt 'washi wahi'. Du får dagligt bragt en lille balje varmt vand, som du kan bruge til at klatvaske dig i. Derudover kan du evt. anvende medbragte vådservietter efter behov.
Toiletfaciliteterne på Kilimanjaro er yderst basale og ikke særligt hygiejniske. Der er primitive toiletbygninger, hvor du kan gå ind for dig selv og lukke døren. Toiletterne er flisebelagte, men du står i squat position over et hul. De er ikke rene og risikoen for spredning af colibakterier med dårlig mave til følge er stor, så medbring din egen håndsprit og vær ekstra OBS på hygiejnen.
Alle kan i og for sig bestige Kilimanjaro – unge som ældre - bare du er i forholdsvis god form. Minimumgrænsen hos os er 15 år, så der er en enestående mulighed for at få en uforglemmelig og anderledes oplevelse som familie med sine større børn. Har du problemer med lunge- eller hjertesygdom, bør du afholde dig fra at bestige Kilimanjaro, da det kan være skadeligt for dit helbred pga. strabadserne og den øgede risiko for højdesyge.
Det er altid en god ide at træne, inden du skal bestige Kilimanjaro. Du går i adskillige timer hver dag, og det kræver ekstra af kroppen, når du bevæger dig op i højderne, også selvom du går meget langsomt. Man behøver dog absolut ikke være toptrænet for at nå toppen, men moderat til god fysisk form er at foretrække.
Det er umuligt at svare entydigt på. Det afhænger fuldstændig af din grundform, din mentale styrke og ikke mindst din krops evne til at akklimatisere effektivt til højderne. Kilimanjaro er et realistisk mål for de fleste mennesker, der er i ok form. Du går stille og roligt opad og skal ikke klatre. Bestigningen er et trek og i den forstand på ingen måde at sammenligne med at bestige Mount Everest.
Højdesyge er en tilstand, der kan opstå i kroppen som reaktion på, at der er mindre ilt i luften, når du bevæger dig oppe i højderne. Der er tre grader af højdesyge: AMS (mild, du går et stykke ned, holder pause, hvis du stabiliseres fortsættes din opstigning), HAPE (Alvorlig, du går ned ad bjerget) og HACE (livstruende, du evakueres akut).
Det er umuligt at forudsige, hvem der rammes af højdesyge under en bjergbestigning. Det kan være hvem som helst uanset grundform, alder, køn etc. Folk med lunge- og hjertesygdomme er i højrisiko.
Jo højere du kommer op ad bjerget, des tyndere bliver luften, hvilket vil gøre, at du trækker vejret oftere end normalt. Prøv så vidt muligt at trække vejret roligt og kontrolleret og væn dig til dybe, langsomme vejrtrækninger. Det er vigtigt, at du ikke har travlt og undlader at presse dig selv for hårdt. Hastværk øger risikoen for højdesyge. Ved et for hurtigt tempo vil du ofte kunne mærke hjertebanken, hovedpine og kvalme. Ved at tage det roligt har du samtidig også bedre mulighed for at nyde de bjergtagende omgivelser, du befinder dig i. En anden af de hyppigste årsager til, at du bliver ramt af højdesyge er dehydrering. Sørg derfor også for at få rigeligt med vand – gerne 4-5 liter om dagen. Det lyder af meget, men det er det ikke under sådan et trek. Drik i øvrigt rigeligt både på opturen og nedturen – også selvom du ikke føler dig tørstig.
Det er altid vigtigt, at du har godt styr på din rejseforsikring, inden du forlader landet. Når du skal op i højderne og bestige Kilimanjaro, er det ekstra vigtigt, fordi risikoen for skader stiger på aktive ferier - ikke mindst dem, der indbefatter trekking og bjergbestigning. I forhold til Kilimanjaro er det vigtigt, at du vælger en rejseforsikring, der holder dig dækket helt op til 6000 meters højde. Vi anbefaler Goudas årsrejseforsikring inklusiv afbestillingsforsikring, som dækker bjergbestigning og trekking i alle højder.
I tilfælde af at du bliver syg på bjerget, vil du blive ledsaget ned af bjerget. Afhængig af, hvor alvorlig din tilstand er, foregår det på gåben sammen med 1-2 portere, på en et-hjulet båre eller i helt sjældne tilfælde i helikopter. Der vil blive sørget for indkvartering til dig. Alle vores guider og mange portere er trænede i førstehjælp og de er eksperter i at spotte tidlige symptomer på højdesyge. Nede fra bjerget køres du, om nødvendigt, til et privathospital i Moshi. Udgifterne til transport, indkvartering og privathospital dækkes af din egen private rejseforsikring.
Der er intet redningshold på selve ruten. Sker der et uheld, eller bliver du alvorligt syg kontaktes Kilimanjaro National Parks hovedkontor, og der indsættes en hurtig redningsaktion af dine guider, der sørger for at få dig fragtet ned til enten første camp eller helt ned ad bjerget. Din sikkerhed er af højeste prioritet for os. Derfor tilbyder Rickshaw Tours & Travel en særlig service i tilfælde af ulykker eller fx højdesyge på Kilimanjaro. Vi samarbejder med Kilimanjaro SAR, der er en privat helikopter-service i Moshi. De henter dig med ganske kort varsel på bjerget og fragter dig til det privathospital i Moshi, hvor de er kvalificerede til at behandle højdesyge. SAR afregner direkte med dit personlige forsikringsselskab, HVIS du er forsikret op til 6000 meter. Er du ikke det, får du regningen selv. Det er helt op til dig, om du ønsker at gøre brug af denne ekstra service.
Du kan sagtens opbevare din øvrige bagage sikkert på hotellet, hvor der også vil være mulighed for - mod gebyr - at låne en sikkerhedsboks til opbevaring af værdisager. Alternativt kan du uden omkostninger stille din bagage i et aflåst rum på vores lokale Rickshaw kontor i Arusha.
Det kræver naturligvis noget særligt udstyr at bestige Afrikas højeste bjerg. Vi har skrevet en komplet pakkeliste i vores guide til Kilimanjaro.
Du skal medbringe en sovepose, der som minimum går ned til 15-18 minusgrader. Derudover skal den passe til dig, og altså hverken være for lang eller for kort. Du kan købe gode soveposer, der matcher kravene i forskellige prisklasser.
Din rygsæk skal først og fremmest være vandtæt, og så skal den sidde godt på netop din ryg. Derfor er det vigtigt at prøve forskellige på. Det er en god idé at vælge en rygsæk, der ikke er alt for stor: 30-40 liter.
Du skal sørge for at anskaffe dig et par helt vandtætte støvler, når du skal på Kilimanjaro, hvor der kan være både regn, fugt og sne. Støvlernes vægt afvejes i forhold til din styrke. Læder er tungere og mere holdbart. Nylon med gore-tex giver en lettere støvle. Vandrestøvler skal altid prøves på og føles komfortable fra allerførste gang, du tager dem på. Det er højeste prioritet. Mærkerne Scarpa, Hanwag og Salomon er i forskellige prisklasser og alle et godt sted at starte, når du skal købe støvler.
Støvlerne skal føles komfortable og endelig ikke være hverken for store eller for små. Der kan være tendens til, at man typisk vælger en smule for små støvler. Dine vandrestøvler skal passe dig og føles godt fra start, men være lidt til den gode side i størrelse. Det er vigtigt, fordi der skal være plads til tykkere strømper, eventuelt et ekstra par strømper, som temperaturen falder op ad bjerget. Derudover kan dine fødder hæve, som reaktion på varme og aktivitetsniveau.
Den bedste jakke er en gore-tex, som er let, vind- og vandtæt. Gerne et vandsøjletryk over 25000 mm. Jo højere vandsøljetryk, desto tættere og mindre åndbar jakke. Det ideelle vandsøjletryk afhænger derfor af, om du har tendens til at svede meget eller ej.
Jakken må gerne have forskellige muligheder for justeringer og åbninger, så du nemt kan lede vanddamp væk fra kroppen.
Det er optimalt med åndbart undertøj i uld, da det både temperer og holder fugten væk fra huden. Det er vigtigt, at dit undertøj sidder til og ikke for løst, da du derved undgår slidsår.
Vi anbefaler, at du medbringer solbriller, der har 100% beskyttelse mod UV-A og -B.
Det er en rigtig god idé at medbringe solcreme på Kilimanjaro. Vi anbefaler faktor 30-50.
Rickshaw Tours & Travel
Scandinavia
Østre Kanalgade 16 st.
9000 Aalborg
Rejsegarantifonden 2530
CVR 35832017
Medlem af
Dansk Rejsebureau Forening
Rickshaw Tours & Travel
kontorer i verden
Danmark SPØRG OS
England
Tanzania
Kenya
Rwanda
Canada
Indien