Find din rejse til Afrika her:

Rejser til Ghana

Oplev uhøjtidelige Ghana

 

Dansk kolonihistorie, farverige festivaler, lokale markeder, magiske voodoo-ceremonier, eksotisk regnskov og en særdeles gæstfri befolkning. Med sin mosaik af kulturelle oplevelser er Ghana den perfekte ramme for et autentisk afrikansk eventyr. Tag på en kulturel rundrejse og få et unikt indblik i Ghanas pulserende kultur og mørke historie. Ghana vil overraske og inspirere dig med sine kontraster og tryllebinde dig med sin ganske særlige atmosfære og varierede befolkning. Ghana er en særdeles god rejsedestination for nybegyndere i Afrika.

 

Lad dig inspirere af vores forslag til rundrejser i Ghana herunder og læs mere om landet, oplevelser og praktiske informationer nedenfor.

Kort

 

Ghana er et vestafrikansk land, der ligger ud til Atlanterhavskysten og Guineabugten mod syd, Elfenbenskysten mod vest, Burkina Faso mod nord og Togo mod øst. Et land på 238.540 km2 med knap 29 millioner indbyggere. Det officielle sprog i Ghana er engelsk, men der tales også lokale sprog som Twi og Fante i syd, Ga i og omkring Accra, Ewe i Øst og Dagbani i nord. De fleste ghanesere er kristine (69%) og muslimer (16%). Resten er traditionelt troende, eks. animister og forfædredyrkere.

Ghana landkort

Oplevelser

Oplev Vestafrikas perle Ghana

Rejser til Ghana er for de eventyrlystne og historieinteresserede. Med en rig kultur, pulserende storbyer, indbydende strande, mangfoldigt dyreliv, gode transportmuligheder og en imødekommende lokalbefolkning er der ikke noget at sige til, at Ghana bliver kaldt “Afrika for begyndere”. Ghana er et fredeligt og stabilt demokratisk land, der udgør en fantastisk rejsedestination for dig, der er interesseret i det autentiske afrika, dets kultur og historie. Her er der langt mellem turisterne, men mulighed for at komme helt tæt på fortidens handelsforter langs kysten, traditionelle stammeritualer inde i landet og for at opleve de moderne ghanesiske storbyer.

 

På vores rejseblog har vi listet 10 grunde til at rejse til Ghana.

 

Ghanas mørke historie

Som tidligere dansk koloni, rummer Ghana bl.a. et mørkt stykke Danmarkshistorie. Gennem flere år var Ghana domineret af europæiske handelsmænd, der kom til landet for at handle guld, elfenben og senere slaver. Først portugisere, senere hollænderne og briterne, dernæst danske handelsfolk. Her anlagde de europæiske handelsfolk forter og slaveslotte langs den vestafrikanske kyst. Danmark grundlagde forterne Frederiksborg og Christiansborg i Accra på Guldkysten. Guldkysten er en betegnelse for disse europæiske handelsforter. Det afrikanske folk var eftertragtet arbejdskraft, som blev fragtet over Atlanterhavet under kummerlige forhold og bl.a. brugt til sukkerproduktion i Vestindien. Denne grusomme slavehandel stod på i 350 år, hvor Danmark var med de sidste 200 år. Gennem disse århundreder blev flere millioner afrikanere solgt som slaver. Ta' på en rejse med fokus på Guldkysten.

 

For danskere ligger kolonitiden heldigvis langt tilbage i tiden, men for ghaneserne er det først et nyligt afsluttet kapitel. Ghaneserne fik deres selvstændighed i 1957, som den første afrikanske koloni. Kolonitiden er stærkt tilstedeværende i nutidens Ghana og uanset interessen for historie, gør besøget dybt indtryk på de fleste, når de lokale guider formidler den triste kolonihistorie.

Kanoner i Ghana
Ghana i Vestafrika
Fiskeri i Ghana

Besøg Ghanas moderne storbyer

Der findes mange interessante byer i Ghana, både langs kysten og inde i landet. Du kan opleve det gamle Ghana på en rejse, der har de største attraktioner i fokus. Nedenfor har vi listet nogle af de største byer, som er vigtige i forståelsen for Ghanas historie.

 

Accra

Accra er Ghanas livlige hovedstad og et godt udgangspunkt for din rejse til denne region. En by med masser af historie, gode shoppingmuligheder, et glimrende natteliv og et stort udvalg af restauranter og gadekøkkener. Gaderne i Accra virker rodede, og lidt tilfældige. De er et samsurium af sanseoplevelser, der blander sommervarmens temperaturer, duften af streetfood, højtråbende gadesælgere og hektisk trafik.

 

Under din tur til Ghana må du ikke gå ikke glip af det smukke præsidentpalads, også kendt som Flagstaff House. Paladset blev opført og brugt til administrative formål af den britiske Guldkyst-regering. Det forrige regeringssæde i Ghana var det kendte Osu slot, førhen kendt som Fort Christiansborg. Osu slottets historie afspejler den ghanesiske nations historie. Slottet blev bygget af danske kolonister, og i løbet af de følgende hundrede år skiftede fortet hænder en hel del gange. Det var både under portugisisk, svensk og dansk magt. Nogle gange blev det overtaget med magt, andre gange blev det købt.

 

Et besøg i Accra bør absolut også inkludere et besøg i Jamestown, som er beliggende ved Guineabugten. Jamestown er en af de ældste bosættelser i Ghana, og selvom det er et fattigt område, er det stadig et livligt distrikt i Accra regionen.

 

På vores rejseblog kan du læse om de største attraktioner i Accra og om uafhængighedens arkitektur i Accra.

 

Cape Coast

Længere mod vest ligger kystbyen Cape Coast med Cape Coast Castle, som blev grundlagt i 1600-tallet og brugt til handel, først med guld og andre råvarer, senere slaver. Cape Coast blev en af de største handelsstationer for slaver i Vestafrika. I dag er Cape Coast Castle et museum, der formidler den grusomme historie. Her kan du opleve kontrasten mellem de kummerlige slaveceller og guvernørens prægtige sovekammer. Cape Coast Castle er bare et af mange handelsforter langs Ghanas kyst.

 

I dag er Cape Coast dog først og fremmest en hyggelig fiskerby og fremragende, hvis man blot ønsker at slappe af på smukke strande under palmetræer eller nyde kulturen, der omringer dette fascinerende sted.

 

Kumasi

Beliggende ca. 250 km fra hovedstaden Accra, finder du byen Kumasi, som er et must at besøge på din rejse til Ghana. Kumasi er den andenstørste by i Ghana og den bliver anset som centrum for ghanesisk kultur. Større attraktioner i Kumasi omfatter det nationale kulturcenter og byens centrale marked, Kejetia Market, der siges at være det største i Vestafrika med sine 11.000 boder, bygget af blik. Her finder du et stort udvalg af mad, second-hand sko og tøj, glasperler og Ashanti sandaler.

Accra i Ghana
Cape Coast i Ghana
Kumasi i Ghana

Mød Ghanas farverige lokalbefolkning

 

Ghaneserne er et fredeligt og imødekommende folkefærd, der generelt er gode til at tale engelsk, hvilket gør det let for turister at begå sig i landet.

 

En stor del af befolkningen lever af at dyrke jorden eller fiske langs kysten. Indenfor landbruget dyrkes madbananaer, yams, kassava, majs, ris og meget mere, der primært sælges på markederne og indgår i det ghanesiske køkken. Stærk sauce og olieret supper er en grundpille det ghanesiske køkken og serveres typisk med stivelse som ris, fufu (består af yams, kassava eller madbananer) eller banku (fermenteret majsmel). Du kan læse om maden i Vestafrika i vores blogindlæg om det lokale afrikanske køkken på vores rejseblog.

 

Det særlige ved Ghanas befolkning er de hundredvis af etniske grupper, hver med sit eget unikke sprog og stolte traditioner, der ligger mange hundrede år tilbage. Særligt hovedstaden Accra, er hjem for mange etniske samfund. Byen er en af de mest alsidige byer på kontinentet, når det kommer til etnicitet. Den er kun tilnærmelsesvis nået af Kenyas hovedstad Nairobi, der følger lige i hælene. Ghanas andenstørste by, Kumasi, er hjemsted for Ashanti kongeriget, som over 40% af befolkningen tilhører. Ashanti er en stor etnisk gruppe af indfødte ghanesere. Kongeriget var førhen en stærk, militaristisk og højt disciplineret stamme i Vestafrika. Du kan læse om Ashantierne i det vestlige Afrika på vores rejseblog.

 

Når du møder ghaneserne i gadebilledet, vil du sikkert bemærke de mange smukke farver, som de lokale bærer. Beklædning har nemlig stor betydning for ghaneserne og bruges, som en måde at kommunikere på. Det kan være ved begivenheder som begravelse, navngivning eller bryllupper. Farveskalaen afhænger dog af trosretning. Kristne bruger eks. sort og rødt til begravelse, hvidt og blåt til kirken, gult og grønt til fester. Der er naturligvis også forskel på klædernes kvalitet, der afhænger af begivenheder og status.

 

Du kan også læse om de vestafrikanske nomader Fulani-folket, også kaldet fula'erne, på vores rejseblog.

 

 

Folklore kultur i Ghana

 

Oplev Ghanas religiøse traditioner og ceremonier

Mange ghanesere bevarer de traditionelle overbevisninger ved siden af den kristne eller muslimske trosretning. Det gælder særligt de åndelige og guddommelige kræfter. Derudover er tilbedelse af afdøde slægtninge også en vigtig del af ghanesernes traditioner. Du kan opleve folkelige festivaler og voodoo-ceremonier.

 

Ashanti’erne afholder nogle fantastiske, traditionelle festivaler og ceremonier. Den første dag i måneden, er det muligt at opleve den store traditionelle Akwasidae festival. Her bringer Ashanti-folket ofringer til forrige konger og forfædre, klædt i sprudlende farver og store, antikke guldsmykker alt imens der spilles afrikansk trommemusik. Kvinder svøbt i røde klæder optræder med traditionelle dansetrin og grioter fortæller om Ashantis prægtige forhistorie. Også selve Ashanti-kongen deltager i festlighederne. I 2019 i anledning af Ashanti kongens 20 års regeringsvælde suppleres Akwasidae festivallen med den sjældne og fascinerende Odwira-festival, hvor sjæle renses.

 

Oplev en rejse, hvor den festlige og farverige Millet Festival i Accra indgår. Den foregår under høstperioden i oktober. Her fejres livet, kærligheden og sammenholdet. De takker guderne og beder om velsignelse. En unik mulighed for at komme helt tæt på den vestafrikanske folkeånd.

 

Derudover er en Ashanti-begravelse også en stor og meget anderledes oplevelse, som du kan være heldig at komme med til. Disse begravelser er i virkeligheden festlige fejringer, hvor den afdøde bliver hædret med sang og dans af de hundredvis af fremmødte, som er klædt i smukke røde og sorte klæder.

 

Af andre nævneværdige festival højdepunkter i Ghana er den populære Uguaa Fetu Afahye høstfestival i Cape Coast. Den finder sted den første lørdag i september måned, hvert år. Festivalen er en mindehøjtidelighed for folket i byen, der fejrer at de fik udryddet en forfærdelig pest, der slog mange ihjel. Festivalen bruges til at udtrykke taknemmelighed for guderne og forebygge en ny epidemi.

 

På rejsebloggen finder du mere information om Ghanas festivaler og ceremonier.

 

Folklore artefakter

På vores rejser til Accra har du mulighed for at besøge den kendte kistemager, Teshie. Det lyder muligvis lidt morbidt, men når du besøger stedet, vil du forstå hvorfor. Teshie er verdenskendt for sine kister, som han laver i alverdens figurative udskæringer. Alt lige fra dyr, biler og fly til fisk, Cola dåser og meget andet. De farverige kister er lavet for at vise ’den kommende beboers’ liv, når han bliver stedt til hvile. Kisterne er yderst spektakulære, og bliver endda udstillet på museer rundt omkring i verden.

 

Turistshopping

I Accra er der et masser af mulighed for shopping. I Accra Mall finder du afrikanske kædebutikker, supermarkeder og amerikanske fastfood-kæder, som Burger King og Pizza Hut.

 

Udover de store indkøbscentre, er Ghana et land fuld af små iværksættere. Dem finder du blandt andet i Global Mamas eller i Centre for National Culture i Accra. Butikken Global Mamas hjælper lokale kvinder med at sælge deres håndværk, såsom kjoler, tøj, hatte og accessories i alverdens smukke farver. Butikken er en del af en større fair-trade virksomhed, der hjælper kvinderne med at tjene penge på deres håndværk.

I ‘Centre for National Culture’ finder du et stort udvalg af traditionel håndværk i høj kvalitet fra hele Ghana, såsom tommer i fine træudskæringer, perlesmykker, lædertasker og meget mere. Vær forberedt på at forhandle prisen, da den som udgangspunkt kan være høj.

Odwira Festival i Ghana
Millet Festival i Ghana
Ashanti Begravelse i Ghana

Oplev Ghanas særprægede og rige natur

 

Hiking mellem hængebroer og høje træer

Når du har fået nok af Ghanas byliv, er det måske tid til at sætte farten ned i naturen. På vores vandre- og hiking-ture har du mulighed for at komme helt tæt på de mange skønne naturoplevelser, der venter lige uden for byerne. Her kan du opleve det rige, varierede landskab og den uberørte natur. Er du draget af naturoplevelser, må du opleve regnskoven på din rejse. Nyd skovens skønhed og oplev de 45 meter høje træer, som vil tage pusten fra dig med deres storhed. Du har mulighed for at se skoven fra oven og kan vandre rundt på de højeste fastspændte hængebroer i verden. Trætoppene, der strækker sig højt og rankt mod himlen, er et vidunderligt syn. En vandretur er en perfekt måde at opleve regnskoven, men også kystlinjen, savannen og de fjerntliggende landsbyer. I Volta regionen går vores rejse: Ghana: Vandring og Hiking desuden op ad Mount Afajato, der med sine 885 meter er det højeste punkt i Ghana. På denne tur vil du vandre op langs floderne og til sidst nå vandfaldet Tagbo Falls. Desuden ligger Ghanas eneste naturlige sø, Bosumtwisøen, kun én time fra Kumasi. Et dybt rundt krater, omgivet af store bjerge. Her er der mulighed for at hike, cykle eller tage en tur rundt på hesteryg.

 

Det er naturligvis muligt at kombinere natur og kulturferie i Ghana.

 

Ghanas rigdom af naturressourcer

Ghana er i øvrigt rig på naturressourcer, som størstedelen af befolkningen lever af at udnytte i form af landbrug, minedrift og fiskeri. Indenfor landbruget er de vigtige afgrøder: yams, majs, madbananer, kassava, kakao, kokos, olie, hirse og ris. Disse afgrøder, samt fisk bliver typisk solgt på hjemmemarkedet til ghanesernes eget forbrug, hvorimod kakao, paranødder, kokosnødder og cashewnødder eksporteres til store markeder, som de Forenede Arabiske Emirater, Kina, Indien, Schweiz, men også til det danske marked. Disse afgrøder har stor betydning for landets økonomi.

 

Minedriften er især koncentreret omkring guld og diamanter, og bliver ligeledes eksporteret til de store markeder. Obuasi er den største guldmine i Afrika, hvor det også er muligt for turister at besøge minen og følge den store minedrift. Hvis du er modig, kan du endda komme med ned i guldminen.

 

Det er også muligt at besøge de store, frodige kakaoplantager og fabrikker. Her kan man få en ide om, hvordan kako bliver produceret og bliver til den lækre chokolade, vi kender.

kakum-canopy i ghana
Bosumtwi i Ghana
Butre Axim i Ghana

Rickshaws guide til Ghana

 

Hvis du drømmer om at opleve Ghana, så må du ikke snyde dig selv for at forfølge din drøm. Vi er sikre på, at du får et af dit livs største rejseoplevelser i denne vestafrikanske perle. Lad dig gerne inspirere ved at dykke ned i vores rejseforslag med komplette dagsprogrammer øverst her på siden og find rejseberetninger og yderligere informationer i vores rejseguide til Ghana via linkene herunder.

rejsetips til Ghana
Ghana Assante i Ghana
Ghana og uafhængighedens arkitektur
Rejsebrev fra Ghana, Togo og Benin
Vestafrika
De 12 bedste oplevelser i Accra, Ghana
Blog - Ghanas festivaler

Fakta

 

Klimaet i Ghana

 

I Ghana er klimaet tropisk, varmt og vådt med lidt afvigelse i temperaturen i løbet af døgnet og året generelt. Den gennemsnitlige temperatur ligger mellem 25 og 30 gr.

 

Ved kystregionen og Accra er området meget tørt. Derimod er regnskoven længere mod nord, mere våd og frodig. Den andenstørste by, Kumasi, ligger i det nordlige savanneområde.

 

I det nordlige Ghana er regnsæsonen fra april til oktober. I den sydlige del af Ghana er der to regntider mellem april og juni, samt september til oktober.

 

 

Ghana-vejr

Rickshaws internationale grupperejser til Ghana

Vores rejser til Ghana er som udgangspunkt grupperejser af international karakter. Turene er arrangeret sammen med en international gruppe, der udover internationale rejsegæster inkluderer chauffør, kok og naturligvis en engelsktalende guide med stor erfaring. Dette betyder, at du bliver en del af en gruppe med vores lokale engelsktalende guider. Guiderne kender alt til de områder, I rejser rundt i, og de er med til at gøre din rejse til Ghana endnu mere interessant.

 

Vores rejseprogrammer til rundrejserne i Ghana er fyldt med kulturoplevelser, og du kommer både omkring storbyerne, ud i lokalsamfundene og rundt i den smukke, vestafrikanske natur. Det er vigtigt at være opmærksom på, at transporten rundt i Ghana og det øvrige Vestafrika altid foregår på naturens præmisser. Infrastrukturen kan eksempelvis påvirkes af regnfald.

 

Fastlagte skræddersyede rundrejser i Ghana

Alle rejser til Ghana er med fastlagte rejseprogrammer, hvilket betyder, at de daglige aktiviteter er planlagt og tilrettelagt, så du får mest muligt ud af turen. Dog er længden af rejsen og afrejsetidspunktet fleksibelt.
Du kan også vælge at få en privat og individuel rundrejse mod eventuel merbetaling, hvis du har særlige ønsker. Planlægger du en familieferie til Ghana eller lignende, skræddersyr vi gerne et rejseforslag til dig udfra mulighederne sammen med vores lokale samarbejdspartnere.

Vi glæder os til at sende dig afsted på en vidunderlig rejse i Ghana i den vestafrikanske region. Vi tør godt garantere, at det bliver en fantastisk rejse, du aldrig glemmer.

 

Sikkerheden på Rickshaws rejser i Ghana

Ghana er generelt et sikkert og trygt land at rejse i. De fleste turister har gode oplevelser med at rejse i Ghana og oplever ingen problemer. Men du bør selvfølgelig altid tage dine forholdsregler og udvise forsigtighed i forhold til kriminalitet. Vi anbefaler derfor, at du bliver sammen med gruppen og ikke søger eventyr alene, men følger guidens instrukser.

 

Indkvartering på Rickshaws rejser i Ghana

På vores rejser til Ghana og det øvrige Vestafrika har vi valgt lokale hoteller, der understøtter rejsetypen og den autentiske, afrikanske oplevelse. Vestafrikanere og europæere har givetvis forskellige forventninger til indkvartering, og du vil nok erfare, at mange af hotellerne er spartanske, men altid rene og ordentlige. Desuden vil du opleve et høfligt og imødekommende hotelpersonale.

 

Eventyrlyst og komfort på Rickshaws rejser i Ghana

Vores rundrejser i Ghana er velegnede for dig, der er frisk på eventyr og kan lide at have mange aktiviteter og oplevelser på programmet. Du kører typisk lange strækninger hver dag på knap så gode veje. Rejseprogrammerne er strikket sammen således, at du får oplevet mest muligt af den ghanesiske kultur og natur. Det betyder også, at det er vigtigt, at du er åbensindet, nysgerrig og har god energi i krop og sind. Undervejs vil du besøge fjerne landsbyer, der ikke normalvis er vant til turister, så besøget foregår på de lokales vilkår. Det betyder, at de hverken har forberedt luksus eller souvenirs til de besøgende. Det er vigtigt, at du er eventyrlysten og nysgerrig efter at opleve en anderledes verden og møde den med åbent sind. Hvis du har den indstilling, vil du få en helt unik rejseoplevelse i Ghana.

 

Praktiske oplysninger

Du skal selvfølgelig have dit pas med ved indrejse til Ghana, som desuden skal være gyldigt i minimum seks måneder efter hjemrejse. Derudover skal du søge visum gennem den ghanesiske ambassade i København. Reglerne kan ændre sig, så husk at holde dig opdateret på Udenrigsministeriets hjemmeside.

 

Husk også vaccinationer inden indrejse. Det er bl.a. vaccination mod gul feber, som skal dokumenteres i det gule vaccinationskort. Der lever også malariamyg i hele Ghana, så husk derfor myggespray. Mange lodges har også myggenet på værelserne. Da Rickshaw Tours & Travel ikke må rådgive yderligere bedes du henvende dig ved egen læge om disse vaccinationer og malariapiller.

 

Ghanas valuta hedder Cedi (GHS) og udenlandsk valuta kan veksles i Forex banker i hele Ghana. Åbningstiderne er 8.30 til 16.00 mandag til fredag. Nogle banker har også åbent om lørdagen. Bankerne har typisk hæveautomater ude foran bygningen, som kan benyttes døgnet rundt. Her tager de VISA og flere andre korttyper.

 

Husk desuden at honorere din guide på turen. En tommelfingerregel er 5-10 dollars pr. person, pr. dag. og 10 % af regningen på restauranter og omkring en dollar til rengøring eller portør.

 

Du kan læse mere om praktiske rejsetips til Ghana.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål om rejser i Ghana

 

Hvor ligger Ghana?

Ghana ligger i Vestafrika med Guineabugten mod syd, Elfenbenskysten mod vest, Burkina Faso mod nord og Togo mod øst.

 

Hvor mange indbyggere har Ghana?

Ghana har omkring 29 millioner indbyggere.

 

Trustpilot