Find din rejse til Afrika her:

 

Kenya_elefanter

14

maj

15 facts om afrikanske elefanter

De afrikanske elefanter er nogle fascinerende og majestætiske dyr. Vi har samlet 15 sjove facts, der både omhandler bush-elefanternes levesteder, kost, fysiske egenskaber og levealder.

 

Las os komme i gang!

 

 

Fakta om de afrikanske bush-elefanter

 

1. Verdens største landlevende dyr

 

kruger-nationalpark-sydafrika-elefant

 

Vidste du, at verdens største landlevende dyr er den afrikanske elefant? Den kan blive op til 4 meter i højden og kan veje op til 8 tons.

 

Der er ikke noget at sige til, at elefanterne anses som værende det højeststående og mest majestætiske dyr i Afrika!

 

 

2. Elefanternes mange levesteder

 

etosha-nationalpark-namibia

 

Den afrikanske elefant lever i mange forskellige miljøer, lige fra den afrikanske, tørre savanne til den tykke, frodige regnskov og den golde, sandede ørken.

 

Savannen er et tropisk græsland fyldt med isolerede akacietræer og ibenholt træer. Landskabet er kendt for de åbne sletter og varmt, solbeskinnet vejr året rundt. Regnskoven er derimod et helt andet miljø. Der findes ofte over 8.000 forskellige planter i regnskoven, hvilket giver en langt større diversitet i føden end på den åbne savanne. Ørknen er et barskt område, hvor elefanterne ofte skal vandre mange kilometer, inden de finder føde og vand.

 

 

3. Elefantflokke ledes af hunnerne

 

elefanter-dyr-uganda-kazinga

 

Hunnerne leder og styrer flokken på alle tidspunkter af døgnet. De voksne hanelefanter, også kaldet elefanttyre, lever deres liv væk fra flokken. De nærmer sig kun, når de skal parre sig.

 

Ungerne holder sig til flokken indtil, de er ca. 8 år gamle. I den periode er hannerne socialt aktive med resten af flokken, men de er knap så følelsesmæssigt forbundet som hunnerne. Elefanterne er en af mange arter, der har et matriarkalsk hierarki, hvor hunnerne styrer. Nogle af de andre arter er løver, honningbier, myrer, spækhuggere og lemurer.

 

 

4. Hovedet vejer en fjerdedel af elefanternes kropsvægt

 

elefant-uganda

 

Forestil dig, at dit hoved vejede en fjerdedel af din vægt? Det er tilfældet for den afrikanske bush-elefant! Elefanternes stødtænder er tunge, så det giver god mening, at hovedet skal være stort og stærkt for at kunne bære de massive stødtænder. 

 

Til sammenligninger vejer menneskers hoveder typisk 8 % af deres kropsvægt.

 

 

5. Afrikanske elefanter kan blive op til 70 år gamle

 

Elefanter.landskab

 

70 år? Det er altså lang tid for et dyr! En hund lever typisk 12-15 år, mens mennesker bliver ca. 70-90 år.

 

Den afrikanske elefant er det andet længestlevende landdyr efter mennesket. Faktisk er nogle af de elefanter, der er født under 2. verdenskrig, stadig i live den dag i dag.

 

 

6. Elefantens snabel har over 100.000 muskler og sener

 

Elefant i Benin

 

Det er en utrolig mængde af muskler! Mennesket har ca. 700 muskler, så det vil kræve 58 menneskers muskler for tilsammen at danne mængden af musklerne i en snabel.

 

Det er ikke noget at sige til, at snablen kan løfte hundredvis af kilo og sno sig i alle retninger. En elefant kan typisk løfte 300 kg. med snablen.

 

 

7. Elefanter er fremragende til at snorkle

 

Elefantrumper

 

Elefanterne bruger deres snabel til andet end at drikke og løfte ting. Når elefanterne skal krydse dybe floder, kan snablen fungere som luftvej. De stikker blot spidsen over vandet, mens de går på flodbunden. Det er et temmelig sjovt og spektakulært syn.

 

Det er desuden et vigtigt våben, hvis eksempelvis en elefant bliver jaget af en flok løver. Alt elefanten så skal gøre er at løbe over til en dyb flod eller sø og ”gemme sig” under vandet. Før eller siden vil rovdyret miste synet af elefanten og give op.

 

 

8. Stødtænderne fungerer som tænder

 

Walking safari og Kilimanjaro

 

Til forskel fra den asiatiske elefant, har både hannerne og hunnerne af den afrikanske elefant stødtænder.

 

Stødtænderne fungerer som en slags fortænder. De minder meget om alle andre slags dyretænder. Dog bruges denne type tænder til mere end blot at spise mad. De bruger nemlig stødtænderne til at grave og til at slås mod andre elefanter eller mod rovdyr.

 

På en afrikansk elefant kan man se 2/3 af stødtanden. Den sidste tredjedel findes inde i elefantens hoved. Det er her vævet, tandkødet og nerverne sidder. 

 

 

9. Der er kun 300.000 afrikanske bush-elefanter tilbage

 

Elefantunge

 

Desværre er den afrikanske elefant en truet dyreart og er tæt på at få den kritiske, udrydningstruede status. Krybskytteri og ødelæggelse af deres habitat har medført et drastisk fald i antallet af elefanter i løbet af det sidste århundrede.

 

Elefantjagt er desværre en populær sport i Afrika. Det er især populært blandt jægere fra Nordamerika. I 1989 var jagtsporten skyld i så mange elefantdrab, at det blev ulovliggjort. Grundet den stigende kontrol og beskyttelse er populationen langsomt begyndt at vokse. Dog findes der stadig mange, der illegalt jager og dræber elefanterne for at få fat i stødtænderne, der er symbol på rigdom og prestige.

 

 

10. Deres latinske navn er “Loxodonta Africana”

 

Elefanter.mudder

 

Den afrikanske bush elefant er en del af dyreriget. Sammen med den nu uddøde mammut, er den en del af elephantidae grenen. Forskning viser, at den dengang levende mammut har delt 98,55 % DNA med elefanten.

 

 

11. Den afrikanske og asiatiske elefant er ikke ens

 

tsavo-national-park-east-01

 

Der er en lang række forskelle på den asiatiske og afrikanske elefant. Der er især forskel i størrelsen på de to elefanter. Den asiatiske elefant er langt mindre end den afrikanske. Desuden er det kun hanelefanterne, der har stødtænder ved den asiatiske elefant.

 

Den asiatiske elefant er mere mørk og broget i huden med mørke pletter. Den afrikanske elefant er udelukkende grå. Hvis man ser på ørerne af en asiatisk elefant er de små og fine. Ørerne på den afrikanske elefant er store og ligner det afrikanske kontinent.

 

 

12. De bruger snablen til at skræmme fjenderne

 

Elefantfamilie, safari

 

Hvis du har været på safari, har du sikkert hørt lyden af en elefantsnabel. Det kan også være du har set det på TV eller i film.

 

Den berømte trompetlyd bruges som selvforsvar i naturen. Hvis elefanten er under angreb, vil den skabe den voldsomme lyd for at skræmme fjenden væk. Hvis flokken er i nærheden, kan de høre kaldet, og hjælpe elefanten, der er i nød. Dette er ofte nok til at skræmme rovdyr eller andre fjender væk.

 

 

13. De kan lugte vand fra flere kilometers afstand

 

Elefant, Flodheste, Kazinga, Uganda

 

Den afrikanske elefant har en unik evne til at lugte vand flere kilometer væk. Det giver dyrerne mulighed for at rejse over lange afstande og stadig være bevidste om, hvor de kan finde vand, når de skal have slukket tørsten under rejsen.

 

For at kunne lugte vandet, bevæger elefanten sin snabel op i luften for at opfange luftens vandmolekyler. Hvis den opfanger luftfugtighed, kan den bestemme, hvilket retning det kommer fra. For de ørkenboende elefanter, er denne egenskab livsnødvendig.

 

Dog kan elefanterne lugte sig frem til mere end blot vand. Forskere har påvist, at elefanters lugtesans er følsom nok til at lugte sig frem til et enkelt græsstrå.

 

 

14. Elefanter kan løbe 40 km. i timen

 

Elefanter, Kenya, Safari

 

Den afrikanske bush elefant kan løbe overraskende hurtigt taget dens størrelse i betragtning! Som tophastighed kan den løbe 40 km/t. Det er hurtigere end et gennemsnitligt menneske. Så nej, du skal ikke regne med at kunne løbe fra en elefant!

 

Dog ”løber” elefanter ikke på samme måde som andre dyr. De flytter nemlig aldrig fødderne fuldstændigt fra jorden. I stedet tager de længere, hurtigere skridt, hvilket gør det muligt at flytte deres massive vægt og samtidig undgå at miste balancen.

 

Det gør, at elefanten adskiller sig fra mange andre dyr, eksempelvis løver, der flytter alle 4 ben fra jorden og skubber deres vægt fremad.

 

Eftersom hunelefanterne lever i flokke, bliver de sjældent angrebet af rovdyr som løver. Derfor behøver de ikke kunne løbe ligeså hurtigt som mange andre dyr. Rovdyr foretrækker at angribe sårbare dyr, der er nemme at dræbe. En elefant, der er beskyttet af en flok på 15-20 elefanter, er IKKE et nemt bytte.

 

 

15. Elefanternes ører fungerer som ventilation

 

Kenya, safari, elefanter

 

Den tidligere omtalte form på elefanternes ører, der for mange ligner det afrikanske kontinent, har en helt særlig egenskab.

 

I Afrika kan temperaturen flere steder nå op over 40 grader. De høje temperaturer påvirker elefanterne, og derfor er ørerne designet til at nedkøle dem. Blodet strømmer til ørerne og bliver nedkølet, når elefanterne vifter med dem. På den måde undgår elefanterne at overophede.

 

 

Drømmer du om at opleve de skønne afrikanske elefanter på helt nært hold, så ta’ på en af vores mange fantastiske safarirejser.

 

Flere spændende indlæg på rejsebloggen

Skræddersyede rejser med erfaring siden 1988!

Hvis du har helt særlige ønsker til din rejse, hjælper vi dig gerne med at skræddersy lige netop den ferie, du og din familie drømmer om. Hos os har kundetilfredshed højeste prioritet, og vi gør vores ypperste for at du får rejsen, du aldrig glemmer.

+45 6075 6075

Einar

Nana

Mathias