Find din rejse til Afrika her:

Vil du i kontakt med os?

6075 6075

 

Grand Ekspedition


Tag med på denne oplevelsesrige rejse, som er blevet til takket være mange års research i de fantastiske områder, som vi skal besøge.  Vi rejser på flere forskellige måder – hver måde bedst egnet til de forskellige geografiske og kulturelle miljøer, som vi bevæger os i.

 

Nyd denne storslåede ekspedition fra nord til syd i et naturligt foranderligt landskab: fra de sydlige grænser af Sahara til Ferlo ørkenen i Senegal. Fra ’den hellige skov’ i Casamance til den længste stribe af mangrove skov i Afrika for til sidst at tage på opdagelse i Bijagos øhav. Mens vi bevæger os igennem de forskellige økosystemer, møder vi de vigtigste naturlige og kulturelle miljøer på det afrikanske kontinent.

 

Kultur: Mod nord møder vi det største afrikanske broderskab, der praktiserer en islamreligion, som tager stærkt afstand mod vold. Længere mod syd stifter vi bekendtskab med animistiske traditionelle religioner, stammekonger, dansende masker og fjerntliggende stammer.

 

Historie: Vi møder ’tidsløse’ mænd og kvinder og besøger historiske steder som Saint Louis, den første hovedstad i de Vestafrikanske franske kolonier. Vi oplever slavehandler-øen Goré og Bolama, den gamle portugisiske by, som nu forsvinder ind i skoven.

 

Natur: Vi følger den ’usikre grænse’ mellem land og vand, som er et imponerende naturligt miljø såvel som ørken, mangrove sump, skov, hav og øer. Vores rejse fra nord til syd følger et spor af migrationsfugle, som giver en diskret tilstedeværelse langs hele rejsen.

 

Som noget helt særligt vil vi på denne rejse forsøge at spore os frem til saltvandsflodheste og skildpadder, der lægger æg.

 

Orango Island er en Nationalpark og blandt flere beskyttede arter, som hører til her, vil man kunne spotte de unikke og beundringsværdige saltvandsflodheste. Disse pattedyr er utroligt sjældne og lever i saltvand i mangroveskovene. Ind i mellem beslutter de sig for at tage en svømmetur i havet. Flodhestene hører ikke til de mest modige dyr og det sker ofte, at de lokale guider mister sporet af dem i flere dage eller endda uger.

 

Poilao øen er et ubeboet og vidunderligt smukt sted. Øen bliver ligeledes anset for at være et af de vigtigste reproduktionssteder for kæmpe grønne havskildpadder (Chelonia Midas).

Efter mørkets frembrud sidder vi i stilhed på stranden, indtil det magiske øjeblik sker, hvor skildpadderne dukker op fra havet for at grave store dybe huller i sandet hvor de lægger deres mange æg. Hvis vi er heldige, vil vi være vidne til dette naturmirakel og vi får måske endda at se når æggene klækker og små bitte skildpadder dukker frem af sandet for allerede nu, at kigge efter havet, hvor de begynder deres lange rejse. For hunnens vedkommende vil den før eller siden ende på samme ø, når hun er moden nok 30 år senere.

 

Grand Ekspedition


Dag 1: Ankomst i Dakar


 

Ved ankomst i lufthavnen vil I blive modtaget af en repræsentant fra vores team i Dakar, som vil assistere med transfer til jeres hotel.

 

Indkvartering: Hotel Djoloff

 

Dag 2: På grænsen til Sahara


 

Dakar blev midtpunkt for det politiske, kunstneriske økonomiske og intellektuelle fornyelse under uafhængigheden i 1969.

 

Vi besøger ’plateau distriktet’, guvernør paladset og interessante markeder. Efter frokost vil en minibus køre os til Lampoul ørkenen, hvor firhjulstrækkere venter ved grænsen til ørkenklitterne for at tage os med til vores camp.

 

Vi overnatter i en opsat camp i Lampoul. Teltene er rummelige og komfortable med senge og private faciliteter.

 

Dag 3: Mellem historie og ornitologi


 

Vi starter dagen med at nå til grænseregionen ved Mauretanien. Her går vi på opdagelse i Djoudj Nationalpark, en naturlig oase, der er opstået af land, der tidligere var oversvømmet. Dette luftfugtige paradis er et optimalt levested for over en million af både migrerende og blivende fugle.

 

Djoudjs nationale fuglefristed ligger på den sydøstlige banke af Senegal River i Senegal og nordøst fra Saint Louis. Den bidrager med en række vådområder, som er meget populær blandt migrerende fugle, hvoraf mange krydser Sahara. Ud af næsten 400 fuglearter er de mest synlige pelikaner og flamingoer. Mindre iøjnefaldende er vandsangeren migrerende hertil fra Europa. For disse fugle er parken det vigtigste overvintringssted, som endnu er opdaget. En bred vifte af vildtliv lever også i parken, som i øvrigt er udnævnt til at være Verdenskulturarv af UNESCO.

 

Vi spiser frokost i en lodge i parken og fortsætter mod Saint Louis, en charmerende by og den første hovedstad i alle franske kolonier i Vestafrika, samt forhenværende base for luftpost. Saint Exupéry, som var kendt pilot og forfatter til bogen Le petit Prince, var førhen et kendt ansigt her.

 

Indkvartering: Hotel La Poste

 

Dag 4: Nomadestammer


 

Den bedste måde at besøge de smalle gader i Saint Louis er med calash – en hestevogn, som de lokale beboere også benytter. Efter Saint Louis gør vi holdt ved en lokal restaurant, hvor vi vil smage senegalesisk gastronomi. Her efter tager vi til Ferlo ørkenen for at gå på opdagelse i den tørre region, hvor Fulane, en nomadestamme, passer Zebu køer. Fulani (også kaldet Peul) er den største stamme på de Vestafrikanske savanner og bor i et vildt område fra Senegal til Tchad. De er de primære hyrder i disse regioner og deres forfædre er stadig den dag i dag omringet af mystik. Alle Fulani stammer deler en fælles og aristokratisk kult af skønhed.

 

I aften spiser vi middag og overnatter i basic- men rene græshytter med myggenet, privat wc og bad, som forvaltes af det lokale samfund. Sammen med dem besøger vi nabobyer og tilflugtscentre. Om aftenen, når hyrderne vender tilbage, bliver vi måske inviteret med til malkningen af deres køer.

 

Dag 5: Touba broderskab


 

Den hellige by Touba er sjældent besøgt og er et sted, hvor man kan nyde gæstfriheden fra det afrikanske broderskab. Touba indbyggerne er tilhængere af Mouidisme og byen er en form for teokratisk ’tilstand i staten’, som regeres af Caliph. Mourides grundlægger var en Sufi, kaldet Amahadou Mbake.

 

Under den årlige festival bliver byen besøgt af ca. 3-4 millioner pilgrimme. Mouriderne har en stor social og økonomisk indvirkning i Senegal. Takket være deres fredfyldte (og afrikanske) version af Islam, er Mouriderne blevet en bastion, som beskytter Senegal mod indtrængning fra mere radikale og voldelige former for denne religion. Et medlem af Bay Fall, en farverig gren af Muridisme, gør os selskab under besøget. Touba er en hellig by og for at blive accepterede, må vi være anstændigt påklædte. Under besøget er det forbudt at ryge, drikke alkohol og lytte til musik. Mourider sætter pris på gæsters interesse for deres traditioner og ved at følge disse simple regler, vil vi være velkomne.

 

Vi kører til Lac Rose, også kendt som Lac Retba, som er en lavvandet saltvands-sø omringet af klitter. Vandet her er ti gange mere salt end havet og på grund af den høje koncentration af mineraler får søen ofte et pink skær. Mere end 600 mennesker arbejder med at samle salt fra denne sø.

Har I lyst, kan I tage en ’svømmetur’ i det saltkoncentrerede vand. Det vil være en helt speciel oplevelse at flyde her.

 

Vi spiser middag på det charmerende Le Traza hotel med en udendørs restaurant, som dominerer søen.

 

Indkvartering: Le Traza i bungalows med helpension

 

Dag 6: Navigationen


 

En firhjulstrækker henter os om morgenen og tager os med på tur rundt om søen, hvor vi vil opdage saltindsamlernes landsbyer, som er gemt inde i klitterne.

Vi ankommer til Dakar om formiddagen. Vi forlader bilerne på havnen og går ombord på en færge, som sejler os til Goré Island. På øen holdt man slaver fanget indtil de blev sejlet til Amerika. Nogle restaurerede bygninger er bevarede og vidner til den forgangne tid. I dag gør klimaet med de små vinde, historien, den gamle arkitektur, nye restauranter og butikker Goré til en attraktiv destination for lokale og udenlandske gæster.

 

Vi returnerer til Dakar havn og går ombord på Aline Sitoe Diatta – et skib, som sejler om aftenen. Vi spiser middag og tilbringer natten ombord i simple, men rene 4 passagers kabiner.

 

Indkvartering: Aline Sitoe Diatta

 

Dag 7: Sejlads i skoven


 

I det tidlige morgenlys vil vores skib nå til udmundingen af den store Casamance River. Fiskere i pirogger indsamler deres net, mens delfiner følger vores fartøj. Det mest karakteristiske ved denne ekspedition er de progressive og endeløse forandringer i landskabet, klimaet, de naturlige- og kulturelle miljøer. På grænsen af floden møder vi Zasamance regionen med store og frodige træer og ’hellige skove’, hvor animistiske kulte af traditionelle afrikanske religioner stadig praktiserer. Vores sejltur ombord på Aline Sitoe Diatta slutter ved Carabane Island - en lille ø, hvor historiske ruiner er dækkede af frodig vegetation. Vi går ombord på en lokal båd for atter at nå til en mindre ø, hvor vi deltager i ’Essipati’, som er danse udført af kvinder fra den etniske Diola gruppe.

 

Vi spiser frokost på en lillebitte restaurant, som har specialiseret sig i lokale retter: gedeost og grillede østers (forskellige retter kan bestilles i god tid). Vores lokale ’kaptajn’ tager os gennem en labyrint af vand og vegetation i en store mangrove skov. Vores private tur går gennem mangrove økosystemet, hvor vi mødes med en lokal farverig transport i form af en ’bushtaxa’, som tager os til Hotel Maya.

 

Indkvartering: Hotel Maya i bungalows med helpensio.

 

Dag 8: Den hellige konge


 

Vi besøger befæstede lerhuse, hvor store patriarkalske familier, tilhørende Dioula befolkningen, stadig lever. Et interessant eksempel på traditionel afrikansk skulpturel kunst. Disse store ler- og træhuse, hvor lyset trænger ind gennem et centralt hul i de store tage, beskytter beboerne fra udefrakommende angreb. Disse bygninger er kendt som ’impluvium huse’ – en afrikansk version af de gamle romerske bygninger. Befæstede boliger er et af de bedste eksempler på traditionel afrikansk arkitektur. Grundet deres skønhed og funktionalitet har bygningerne inspireret til den moderne avant-garde arkitektur.

 

Vi bliver modtaget af monarken i et af de førende Diola kongeriger. Som det nu forholder sig i afrikanske traditioner, fungerer kongen også som højeste præst med både politiske og mystiske kræfter. Vi spiser frokost på en lokal restaurant og besøger en sjælden og fjerntliggende toetagers bygning. Vi følger en isoleret og øde sti til en mikroskopisk landsby: maskerne forlader den hellige skov, hvor kun indviede har tilladelse til at komme. Her danser de i landsbyen for et entusiastisk publikum bestående af lokale deltagere. Maskerne er en del af den animistiske Diola kultur. Folk frygter og respekterer maskerne, som bliver anset for at være ånder. Hellige masker spiller stadig en vigtig rolle i regulering af konflikter mellem landsbyboere.

Vi ankommer til Ziguinchor om aftenen.

 

Indkvartering: Kadiandoumange med helpension

 

Dag 9: Forfædrenes kult


 

Efter at vi har krydset grænsen til Guinea Bissau besøger vi regionen, som er beboet af Manjacos etniske gruppe. Manjaco kalder deres traditioner ’Gendiman’. Vi besøger de små landsbyer, som er gemt i skoven. Her vil vi opdage de skulpturelle træstænger kaldet ’Pecab, som repræsenterer forfædrenes ånder i et fristed kendt som ’ Cab Balugun’. Traditionerne bliver stadig praktiseret den dag i dag. Efter at have bedt om tilladelse ved landsbyboerne, får vi mulighed for at se forskellige generationer og stilarter inden for hellige træskulpturer; en af de sidste muligheder for at nyde stammekunst i sin originale, kulturelle kontekst.

 

Indkvartering: Hotel Mar Azul i bungalows med helpension

 

Dag 10: Bijagos øhav


 

Efter morgenmad tager vi afsted på en fire dages tur i speedbåd, hvor vi rejser tværs over Bijagos øhav for at opleve fjerntliggende øer og isolerede menneskegrupper. Bijagos øhav, som er placeret ca. 400 km fra kysten, er det største øhav i Afrika med 88 øer, hvoraf kun 21 er fast beboede. Med sine vilde og idylliske landskaber, en unik fauna og ægte stammekultur, er Bijagos øhav en geografisk juvel. Vi fascineres over Orango Islands farver: den grønne vegetation, hvide sandstrande, brune sten og det blå hav. Efter en times gåtur ankommer vi til Okinka Pampas hellige landsby, hvor man kan finde dronningernes grave – et fascinerende sted da disse befolkningsgrupper lever i et semi-matriarkalsk samfund. Vi møder Régolo, som er den lokale konge.

 

Indkvartering: Parque Hotel i bungalows med havudsigt og helpension

 

Dag 11: Sydlige øer


 

Vi deltager i en intens sejlads med vores speedbåd for at nå til de sydlige øer, som er gemt i de fjerneste dele af øhavet, som for nylig blev udnævnt til ’Poilao og Joao Vieiras Marine Park’ – et beskyttet område af en absolut renhed, som strækker sig over 495 km2. Vi opdager Meio øen, med sine bugter, som indbyder til en svømmetur samt skove, der appellerer til gåture midt i hjertet af den smukke omgivende natur. Her er de eneste fodspor i sandet, dem vi selv laver.

 

Indkvartering: Chez Claude i bungalows og telte med havudsigt og helpension

 

Dag 12: De indviede


 

Vores speedbåd når til Canhabaque øen (Ilha Roxa). Her tilbringer vi noget af dagen med at vandre gennem landsbyer, som ligger gemt væk i skoven (5 timers vandring på et fladt, sandet spor). Alternativt er det muligt, at besøge færre landsbyer og tilbringe mere tid med at slappe af på stranden. Vi spiser madpakker på stranden.

 

Grundet øhavets fjerne beliggenhed, manglen på transport og de lokales dybe tilgang til deres traditioner, er Bijagos beboere blevet meget lidt influeret af den omkringliggende verden. Kvinder er stadig klædt i ’Saiya’ – en traditionel nederdel lavet af strå. Livet i landsbyen er karakteriseret af vigtigheden af indvielser og hemmelige ceremonier, som stadig bliver udført. Canhabaque er den mest traditionelle ø i øhavet og bliver anset som hellig. Vi besøger nogle landsbyer, hvor unge mænd skal gå gennem et syv år langt indvielsesritual, hvor de bor i kloster uden nogen kontakt til kvinder.

 

Vi ankommer til Rubane øen om eftermiddagen

 

Indkvartering: Hotel Ponta Anchaca eller Fishing Club i bungalows med havudsigt og helpension

 

Dag 13: Livet på øen


 

Om morgenen oplever vi den største landsby, Bubaque, som er den eneste landsby i øhvet, der har tilknytning til resten af kontinentet via et skib, der sejler her til én gang om ugen. I Bubaque finder vi asfalterede alléer, et lille og farverigt marked, lokale barer og handlende. Det etnografiske museum er dedikeret til Bijagos kultur. Vi kan også blot nyde tilværelsen på stranden, hvis vi ønsker det.

 

Eftermiddagen er sat af til afslapning på den vilde strand eller ved hotellets pool. Det er muligt, at tage på en mindre vandrende ekspedition og gå på opdagelse på øen.

 

Indkvartering: Hotel Ponta Anchaca eller Fiching Club med helpension

 

Dag 14: Fra spøgelseshovedstad til Guinea Bissau


 

Tidlig morgen er der afgang til Bolama Island. Bolama er den forhenværende hovedstad i det portugisiske Guinea fra 1871 til 1941 før hovedstaden blev flyttet til Bissau. Da portugiserne forlod stedet kom indfødte til byen, som nu er ved at falde forfalde, primært grundet tropisk vegetation. Byen blev bygget efter planerne for det romerske citadel. Nu består byen af store, solrige og sløve veje, tomme områder, udtørrede springvand, bevoksede haver, charmerende administrative bygninger i Neo Palladian stil. I guvernørpaladset kan vi stadig se de klassiske søjler, som nu er omringet af fredfyldte geder. På trods af at Bolama er beboet, føler man sig kastet ind i en eventyragtig atmosfære i en spøgelsesby.

 

Vores biler venter på os i Bissau, hvor sidste del af vores ekspedition slutter af med en kort byrundtur i denne lillebitte, men interessante hovedstad.

 

Værelser vil stå til rådighed i det livligste distrikt i byen, før sidste transfer til lufthavnen, hvor I tager flyet hjem til Danmark fyldt op med vidunderlige minder om en storslået ekspedition i Vestafrika.

 

Anbefalet udvidelse af ekspeditionen


 

I slutningen af denne intense rejse, er det muligt at tilbringe flere nydelsesrige dage ved øhavet. Ved forespørgsel kan der udvides med én eller flere dage i komfortable bungalows med havudsigt, hvor I kan nyde det fine franske og tropiske køkken på Ponta Anchaca Hotel.

På Ponta Anchaca Hotel kan I slappe af ved swimmingpoolen, tage på vandretur på de vilde strande, gå på opdagelse i øens frodige vegetation eller fiske – alt sammen i Bijagos naturlige paradis.

 

Grand Ekspedition


Afrejsedatoerne matcher med følgende særlige begivenheder:

 

Saltvandsflodheste og skildpadders æglægning.

 

Note:

Rejseplanen er designet med henblik på at deltagerne for mulighed for at at opleve fascinerende steder, hvor besøg af fremmede fortsat er en ekstraordinær begivenhed. Vi anbefaler, at du er tolerant og fleksibel for at få fuld udbytte af ekspeditionen og til fulde sætte pris på den unikke natur, vildtlivet, de lokales spontane gæstfrihed, Afrikansk magi og mystik, ceremonierne, livsfilosofierne og de religiøse overbevisninger, som befolkninger er villige til at dele med dig.

 

Rejseplan, besøg og indkvarteringer kan ændres eller modificeres af rejseleder grundet force majeure, her under vejret. De planlagte sejladser afhænger ligeledes af vejrkonditioner.

 

Forbehold:

Rickshaw Tours & Travel Scandinavia tilstræber i videst mulige omfang, at afvikle rejsen iht. ovennævnte beskrivelse. Der tages forbehold for omstændigheder, der kan medføre nødvendige ændringer i rejseplan, besøg og indkvartering mv.

 

Særlig information:


 

Guide
Erfaren engelsktalende guide med bred kendskab til de lokale kulturer.

 

Transport
8 forskellige transportmuligheder er tilpasset til det geografiske miljø, som dermed forøger muligheden for at interagere med de lokale befolkningsgrupper og miljøerne:

 

- Minibus med aircondition

 

- Firhjulstrækker

 

- Calash

 

- Bush Taxi. Lokal farverig transport kaldet ’Taxi Brousse’

 

- 4 forskellige bådfartøjer

 

Note: under sejlads anbefaler vi, at man dækker sit kameraudstyr til for at undgå eventuelle vandskader.

 

Tidevand
Ved hver afrejse kan besøg blive omlagt grundet tidevandet. Vi vil besøge alle nævnte steder, men muligvis ikke i kronologisk rækkefølge

 

Vaccinationer

Gul feber:  Obligatorisk

Malaria:     Anbefales. Forhør dig ved egen læge inden afrejse.

Kolera:       Ikke nødvendigt, men forhør dig ved egen læge inden afrejse.

Andet:        Konsultér egen læge

 

Få 10% rabat på vaccinationer
Når du bestiller en rejse hos Rickshaw Tours & Travel kan du spare 10 % på vaccinationer. Vi samarbejder med Aalborg Speciallægeklinik: www.avac.dk. For yderligere oplysninger forhør dig hos os.


 

Visa
Påkræves ved indrejse i Guinea Bissau.

 

Forsikring
Obligatorisk for lægehjælp, hjemsendelse eller ved skader.
Ved mangel på forsikring kan Rickshaw Tours & Travel ikke drages til ansvar ved nogen form for materiel eller fysisk skade under og efter turen.

 

Baggage
Maximum vægt pr. person 20 kg. Gerne i blød, vandtæt kuffert.

30.150,-

 

 

 

 

Pris

Pr. person fra DKK 30.150,- inkl. fly

 

Inkluderet i prisen

 

KONTAKT OS