Find din rejse til Afrika her:

Vil du i kontakt med os?

6075 6075

 

6

jan

På trekking blandt gorillaer i disen

Dybt inde i Uganda og Rwandas stejle skrånende skove, virker bjerggorillaerne både betagende og skræmmende på én gang. Som turist kan man føle modstridende impulser for at give de smukke skabninger et stort kram, men samtidig vige tilbage pga. deres enorme størrelse. Her til må vi konstatere, at selvom et varmt gorillakram virker tiltalende, er det en ualmindelig dårlig ide. Ligeledes får vi at vide inden trekket, at afstanden til gorillaerne bør være på 7-8 meter. Det ved de bare ikke, altså gorillaerne, så de kommer højst sandsynligt nysgerrigt hen og hilser på mens man holder vejret og betragter det imponerende syn. Måden hvorpå en gorilla nyser, klør sit ben eller kaster et spørgende blik – alt sammen virker så bekendt og alligevel så vildt, at det er svært at beskrive. Det er umuligt at vide hvad de tænker.

 

Følelsen af slægtskab kan være en god forklaring på hvorfor et stigende antal turister tager til Bwindi og Volcanoes Nationalpark og dermed fylder brændstof på en industri, der ses som nøglen til at beskytte de kritisk truede dyr. Disse besøgende bliver på samme tid også anset for værende en stor trussel, da gorillaerne er meget sensitive over for menneskesygdomme, hvilket har forårsaget en så voldsom reducering i antal at et dyrlægehold, kaldet Gorillalægerne, tager sig af de syge og skadet kæmpeaber.

Bjerggorillaernes bestand faldt drastisk i sidste århundrede pga. krybskytteri, sygdom og menneskelige indgreb. Antallet af gorillaer er dog atter stigende. I disse dage lever et estimeret tal på 900 bjerggorillaer i hhv. Rwanda samt i nabolandene Congo og Uganda.

 

I Uganda og Rwanda er beskyttelse og bevaring af gorillaerne en vigtig prioritet. Derfor er der lavet et loft på 80 individuelle tilladelser om dagen for at se bjerggorillaerne i deres naturlige habitat i en time til et relativt højt beløb pr. tilladelse. En procentdel af dette beløb går til at opføre lokale skoler, klinikker og andre lokale samfundsprojekter. Igennem udvikling og uddannelse I de lokalsamfund der lever i sameksistens med de store menneskeaber involverer man aktivt lokalsamfundene i bevaringen af arten.

 

De sidste to år er turismen i Rwanda steget med hele 30 procent. Folk i hikinggear går rundt og nipper til kaffe i parkens hovedkvarter, før de bliver delt ind i grupper af 8 personer, som er grænsen for turistgrupper, der besøger de forskellige gorillafamilier i den tætte underskov.

 

Der bliver hurtigt lagt visse regler ud for mødet med gorillaerne: lad være med at pege, tal roligt, host og nys ikke i dyrenes retning og hold dig mindst 7 meter væk (altså med mindre de kommer til dig). Hvis en gorilla nærmer sig, skal du sætte dig på hug, lade være med at have øjenkontakt og lav gerne lyde, der lyder som om du rømmer dig, hvilket gorillaerne plejer at bruge for at vise venlighed.

 

Hvad der ofte venter i en lysning skoven, er døsige gorillaer, og måske endda både unger og voksne for ikke at glemme den store silverback, der dominerer flokken. Hvis silverbacken er i godt humør laver han lavmælte lyde, som for at sige: ”intet problem, mine venner, tag så mange billeder I har lyst til’”

 

Den amerikanske forsker Diane Fossey, som vandt gorillaernes tillid ved at imitere deres lyde, bevæge sig på sine knoer og tygge i græs som dem, bragte international opmærksomhed til primaternes situation. Fossey, hvis bog ’Gorillaer i Disen’, inspirerede til en film med Sigourney Weaver i hovedrollen, blev myrdet i sin forskningslejr i Rwanda i 1985, og er begravet ved et bjerggravsted.

 

Rwanda befandt sig i et blodigt kaos under Folkedrabet i 1994, og turismen i Volcanoes Nationalpark begyndte først at blomstre igen i slutningen af 90’erne. Siden da har bl.a. Microsofts opfinder Bill Gates og diverse Hollywood skuespillere været blandt disse, som har besøgt Rwandas bjerggorillaer, hvis hjem ligger to timers kørsel fra Kigali, hovedstaden i Rwanda. I disse tider vil de fleste tage turen til Uganda for at opleve gorillaerne, idet prisen her er væsentligt lavere end i Rwanda.

Men hvilket land er bedst til gorillatrekking – Uganda eller Rwanda?

Dette er et spørgsmål som ofte bliver stillet. Prisen for gorilla permit er i Rwanda USD 1500 og USD 600 i Uganda – så nu skal du vælge hvilket af landende du vil foretage din gorilla trekking i, hvilket jo ofte er baseret på økonomi.

 

Rwanda hævede sine priser for at hjælpe til med bevarelsen af bjerggorillaerne, hjælpe lokalsamfund omkring trekking-områderne med tiltrængt infrastruktur og for at markedsføre Rwanda som en eksklusiv trekking destination. Uganda har hævet deres priser fra USD 450 til USD 600, og gør det allerede der mere realistisk rent økonomisk for nogle at besøge dette land.

 

Når man sammenligner gorillatrekking i Uganda med Rwanda, vil du sandsynligvis finde en lang række ukorrekte oplysninger om trekking i de to lande. Rwanda har gjort et fantastisk arbejde for at promovere landet og især dets bjerggorillaer, som er det vigtigste trækplaster for turister. Journalister fra hele verden bliver opfordret til at besøge landet af de ’1000 bjerge’, og sætter i det hele taget landet, det smukke landskab og naturligvis bjerggorillaerne i et positivt lys, hvilket gør det lille land Rwanda yderst inspirerende for alle rejselystne.

 

Uganda, som huser flere af de milde primater end Rwanda og Den Demokratiske Republik Congo kombineret (480 ud af i alt 880) har endnu ikke gjort det så godt markedsføringsmæssigt som Rwanda. Film som ’Lynaktion Entebbe’ fra ’77 gør det langt fra ligeså godt som ikoniske ’Gorillaer i Disen’. Dette gør absolut ikke landet til et ’dårligere’ land at besøge, men blot en forholdsvis ukendt destination for mange ind til videre.

 

Der er naturligvis fordele og ulemper ved gorillatrekking i de to lande, og vi har sammensat en liste, som du kan gå ud fra når du sidder i dine overvejelser.

Fordele ved gorilla trekking i Rwanda:

 

 • Korte køreafstande
 • Gode veje
 • Trekking efter gyldne løveaber
 • Lodges i alle prisklasser: budget, standard og luksus
 • Kombineret Akagera Wildlife Park med Nyungwe Forest
 • Afslapning ved Lake Kivu
 • Utroligt smukt og rent land Ulemper ved Rwanda

 

Ulemper ved gorilla trekking i Rwanda:

 

 • Høj pris for gorillatilladelse
 • Høj pris på lodges omkring Volcanoes Nationalpark samt færre indkvarteringsmuligheder
 • Indkvartering i byen og ikke blandt vildtlivet m.m. du vælger en eksklusiv lodge
 • Rwandas høje beliggenhed forårsager problemer for nogle personer
 • 10% af tilladelsesindtægterne går til lokalsamfundet – Uganda giver 20%Fordele ved gorilla trekking i Uganda

 

Fordele ved gorilla trekking i Uganda:

 

 • Lavere pris for gorillatilladelse
 • Huser de fleste gorillaer i Afrika – 480 ud af 880
 • Gorillatrekking i både Bwindi Impenetrable Forest og i Virunga Volvanoes i Mgahinga Gorillapark, der minder om Rwandas Volcanoes Nationalpark
 • Flere gorillafamilier end i noget andet land – 15 familier
 • Trekking efter gyldne løveaber
 • Lavere pris på lodges
 • Indkvartering i skoven eller med udsigt til skoven
 • Bedste chimpanse trekking
 • Bjerg- og vulkan vandring i både Virunga Volcanoes og Rwenzori Mountains
 • Mulighed for water rafting og kajakroning
 • Afslapning ved Lake Bunyoni, Lake Mutanda eller Ssese Islands og Lake Vicotria
 • Flere engelsktalende indbyggere end i Rwanda
 • Mere end blot en gorilla destination. Her finder du bl.a. også: ’Big Five’ safari, chimpanser, 10 nationalparker

 

Ulemper ved Uganda:

 

 • Lange køretider m.m. man flyver til Kigali i Rwanda og kører til Bwindi – eller flyver Entebbe til Bwindi Forest. Du kan også dele køreturen op og tilbringe en nat i en anden park som f.eks. Mburu Ntionalpark
 • Vejforholdende har nogle steder brug for forbedring
 • Ikke nær så rent et land som Rwanda
 • Trafiklysene i byerne virker ofte ikke
 • 4 startpunkter for gorillatrekking i Bwindi Impentrable, hvilket kan virke forvirrende
 • Har ingen navngivningsceremoni til babygorillaer som i Rwanda én gang om året

 

Valget om hvilket land du helst vil besøge er helt og alene dit. Én ting er sikkert, ingen bjerggorillaer kan opleves i ZOO, de overlever ganske simpelt ikke livet i fangenskab. De er født til at være vilde og frie i Virunga Volcanoes og Volcanoes Nationalpark i Rwanda eller Mgahinga Gorillapark i Uganda samt Bwindi Impentrable Forest – en virkelig gammel skov, hvor over 400 gorillaer findes. Eller i Congo for den sags skyld.

 

For os handler det om den magiske oplevelse – bjerggorillaer har intet pas, har ingen religion og fandtes længe før kolonimagterne tegnede streger på et kort. De er ligeglade med nationalitet og grænser, og ind imellem rejser de endda fra land til land. Det handler ikke om Rwanda eller Uganda eller endog Den Demokratiske Republik Congo, det handler om de truede bjerggorillaer, der rent faktisk stiger i antal på grund af bevarelse finansieret gennem turisme.

 

Skræddersyede rejser med erfaring siden 1988!

Hvis du har helt særlige ønsker til din rejse, hjælper vi dig gerne med at skræddersy lige netop den ferie, du og din familie drømmer om. Hos os har kundetilfredshed højeste prioritet, og vi gør vores ypperste for at du får rejsen, du aldrig glemmer.

+45 6075 6075

Einar

Nana

Mathias