Find din rejse til Afrika her:

Tlf: +45 6075 6075

Vil du i kontakt med os?

6075 6075

 

14

sep

Gnuernes årlige vandring – et naturvidunder

Det er et prægtigt syn med egne øjne at opleve de mange gnuer, der på en lang række bevæger sig så langt som dit øje kan se på tværs af sletterne i Serengeti. Som de fleste erfarne rejsende ved, kan man med de igangværende klimaforandringer, og usikkerhed om regnen i Østafrika heller aldrig være helt sikker på migrationsmønsteret, hvilket kan gøre vandringen svær at forudsige i forhold til tidligere. I slutningen af maj er de bedste græsgange udpint i den vestlige del, og flokkene bevæger sig i juni måned længere nord på. Faktisk er 1,5 millioner gnuer på jagt efter frisk græs. Sammen med zebraerne er de et let bytte for rovdyr som krokodiller, der ligger og venter på dem senere på året når de krydser Grumeti-floden og Mara-floden. Andre rovdyr som løver, cheetah, leopard og hyæne ser også frem til at et lækkert måltid.

 

 

 

 

Migrationen er en årelang cyklus bestemt af gnuernes søgen efter nyt græs, og dette bestemmes igen af regnen i Serengeti og Masai Mara. Fordi dette er en naturlig begivenhed, ændrer migrationsmønstrene sig fra år til år både i tid og sted, da denne fantastiske begivenhed går med urets retning rundt i Serengeti og Masai Mara.

 

Samtidig skal man ikke glemme, at der findes meget andet dyreliv i reservaterne, så under gnuernes vandring vil det være muligt også at opleve alverdens andre vilde dyr rundt om på sletterne. Mens dyreflokkene flytter væk fra deres foretrukne områder et bestemt tidspunkt på året, fortsætter andre blivende dyr deres liv som om intet spektakulært sker.

 

Beskrivelsen af gnuernes vandring nedenfor dette afsnit er en generel beskrivelse af, hvor migrationen kan være på et hvilket som helst tidspunkt af året. Gnuen er ikke det mest forudsigelige dyr, og deres bevægelsesmønster er som sagt afhængig af regnen. Det er svært at sige hvor man skal opholde sig for at få det bedste syn. Historien dikterer deres bevægelse på en vis måde på bestemte tider af året, så det bedste du kan gøre er at forhøre dig hos dit rejsebureau, som kan forsøge at briefe dig hvor gnu flokkene befinder sig i øjeblikket. Således kan du planlægge din tur, så du forhåbentligt vil kunne overvære noget af migrationen, hvis ikke det hele.

 

Den korte regnsæson starter i begyndelsen af november, og i slutningen af november og december ankommer gnuflokkene på de korte græssletter i Serengeti i syd og øst for Seronera omkring Ndutu samt nord for Ngorongoro konserveringsområde. De vil opholde sig her i området i splittede grupper så langt øjet rækker i januar, februar og marts. De fleste kalve bliver født omkring februar, og anslået 400.000 gnukalve fødes i løbet af en 6 ugers periode fra slutningen af januar til midten af marts. Gradvist spredes gnuerne mod vest over sletterne, og omkring april begynder de deres store vandring mod Nord. I maj søger Serengetis gnuer alle nordover for at søge efter frisk græs og vand. Området omkring Moru Kopjes og vest for Seronera er et særligt syn med de store flokke af tusindvis af dyr, herunder zebra og Thompson- og Grants gazeller. Ikke langt der fra ligger rovdyrene på lur, og venter på det næste nemme måltid.

 

 

Mens nogle af vandringerne foregår mod nord, finder man de fleste længere mod vest og omkring juni måned stopper migrationen ofte på sydsiden af Grumeti-floden. Gnuerne samles umiddelbart her i den vestlige del, og bygger ofte op til en høj densitet, før de krydser floden. Floden her består normalt af en række søer og kanaler, og repræsenterer en årlig fest for Grumeti-flodens store krokodiller, når gnuerne kommer forbi.

 

Gnuernes lange vandring fortsætter mod nord i juli og august, og spredes ofte ud over en bred front, hvor nogle går gennem Grumeti og Ikorongo, andre mod nord gennem hjertet af Serengeti Nationalpark. Fra august til oktober befinder besætningerne sig i det nordlige Serengeti ved Kogatende såvel som i Kenyas Masai Mara. Da gnuerne ganske enkelt følger den lokale nedbør, bevæger nogle sig mod nord, nogle bevæger sig sydpå og mange bevæger sig i begge retninger samme dag. De bevæger sig næsten cirkulært i løbet af disse måneder.

 

Sent i oktober og november starter flokkene deres vandring mod syd mod Ndutus frodige sletter, hvor regnen har sørget for nyt græs. I denne periode bevæger de sig langt hver dag, og det kan være svært for turister at fange dem.

 

I begyndelsen af december begynder man i Ndutu at se flokkene returnere for at kælve, og hele processen kan starte forfra.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Skræddersyede rejser med erfaring siden 1988!

Hvis du har helt særlige ønsker til din rejse, hjælper vi dig gerne med at skræddersy lige netop den ferie, du og din familie drømmer om. Hos os har kundetilfredshed højeste prioritet, og vi gør vores ypperste for at du får rejsen, du aldrig glemmer.

+45 6075 6075

Einar

Nana

Mathias